Ipak neće biti duplih tehničkih pregleda

Bez autora
May 15 2018

Šestomesečnih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina, ipak, neće biti, ali će testiranje automobila pre registracije biti mnogo rigoroznije nego do sada.Najbitnija novina tek usvojenog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila nije ni zaživela, a biće ukinuta. Naime, prema tom pravilniku, koji stupa na snagu 5. jula vozila starija od 15 godina trebalo je da imaju tehnički pregled dva puta godišnje. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas da će se tehnički pregledi vozila održavati kao do sada - jednom godišnje i da niko ne treba da se plaši.

Ipak neće biti duplih tehničkih pregledaŠestomesečnih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina, ipak, neće biti, ali će testiranje automobila pre registracije biti mnogo rigoroznije nego do sada, saznaje Blic.

Najbitnija novina tek usvojenog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila nije ni zaživela, a biće ukinuta. Naime, prema tom pravilniku, koji stupa na snagu 5. jula vozila starija od 15 godina trebalo je da imaju tehnički pregled dva puta godišnje.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas da će se tehnički pregledi vozila održavati kao do sada - jednom godišnje i da niko ne treba da se plaši.

U saobraćajnoj policiji naglašavaju da će dupli tehnički pregledi biti ukinuti najkasnije tokom leta.- Prema Pravilniku o tehničkom pregledu vozila prvi šestomesečni pregledi trebalo je da se održe tek 5. januara 2019. godine, a do tada će se ta odredba ukinuti.

Moguće je da se to uradi već narednih dana u okviru Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja ili u junu odnosno julu. Stavka o duplim tehničkim pregledima predviđena je još Zakonom o bezbednosti u saobraćaju iz 2009. godine, ali nikad nije primenjivana - objašnjavaju u saobraćajnoj policija.

Ipak, ukidanje šestomesečnih tehničkih pregleda ne znači da testiranje vozila neće biti strožije.

- Kako je i predviđeno pravilnikom, tehnički pregled će biti znatno detaljniji i duži. Za putnička vozila trajaće 30 minuta, a neće se tolerisati i najmanji kvar na upravljačkom i kočionom sistemu i dubinska korozija. Takođe, svako pregledano vozilo moraće da ima pet fotografija: sve četiri strane vozila i brzinometar. Na taj način želimo da stanemo na put fingiranju pregleda - ističu u saobraćajnoj policiji.

Cena pregleda neće biti 3.000 dinara

U saobraćajnoj policiji tvrde da minimalna cena tehničkog pregleda neće biti 3.000 dinara kako se prethodnih dana spekulisalo u javnosti.

- Minimalna cena tehničkog pregleda biće kao i do sad između 1.000 i 1.500 dinara koliko će koštati testiranje, recimo, u Kuršumliji i drugim manjim mestima - kažu u saobraćajnoj policiji.

Dužina trajanja pregleda po vrsti vozila (u minutima)

motocikl, trocikl 15

traktor 20

putnički automobil, kombi (do 3,5 tone) 30

vozila sa hidrauličnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje 35

vozila preko 3,5 tone 45

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik