Adris grupa dovršava preuzimanje HUP-a Zagreb

Bez autora
May 16 2018

Rovinjska 'Adris grupa' ponudila je manjinskim dioničarima 'Hotelskog ugostiteljskog poduzeća' iz Zagreba otkup od 3969 kuna za dionicu uz rok važenja ponude do sredine lipnja ove godine. Riječ je o obvezi iz Zakona o preuzimanju dioničkih društava koji je za 'Adris grupu' u slučaju 'HUP'-a nastupila u veljači ove godine. Obveza javne ponude za zagrebačko hotelsko poduzeće proistekla je iz 'Adrisove' kupnje 77,88 posto vlasništva nad tvrtkom 'Expertus' Anđelka Leka za 105 milijuna i 159 tisuća eura. U vlasništvu 'Expertusa' je 58,56 posto dionica 'HUP'-a, a među prvih deset najvećih dioničara tog zagrebačkog lanca hotela su 'Raiffeisenbanka' i njezini mirovinski fondovi s ukupno 17,6 posto dionica, Miroslav Marčinković i 'Kapitalni fond d.d.' pod čijom kontrolom je dva posto dionica 'HUP'-a.

Adris grupa dovršava preuzimanje HUP-a ZagrebRovinjska 'Adris grupa' ponudila je manjinskim dioničarima 'Hotelskog ugostiteljskog poduzeća' (HUP) iz Zagreba otkup od 3969 kuna za dionicu uz rok važenja ponude do sredine lipnja ove godine. Riječ je o obvezi iz Zakona o preuzimanju dioničkih društava koji je za 'Adris grupu' u slučaju 'HUP'-a nastupila u veljači ove godine.

Obveza javne ponude za zagrebačko hotelsko poduzeće proistekla je iz 'Adrisove' kupnje 77,88 posto vlasništva nad tvrtkom 'Expertus'  Anđelka Leka za 105 milijuna i 159 tisuća eura.

U vlasništvu 'Expertusa' je 58,56 posto dionica 'HUP'-a, a među prvih deset najvećih dioničara tog zagrebačkog lanca hotela su 'Raiffeisenbanka' i njezini mirovinski fondovi s ukupno 17,6 posto dionica, Miroslav Marčinković (3,55 posto dionica) i 'Kapitalni fond d.d.' pod čijom kontrolom je dva posto dionica 'HUP'-a. Najveći dioničari drže 85 posto kapitala 'HUP'-a, dok svi ostali imaju u vlasništvu oko 61 tisuću dionica.

Nominalna cijena dionice 'HUP'-a je 580 kuna, dok je 'Adris' svoju kupoprodaju s Anđelkom Lekom i aktualnu javnu ponudu, bazirao na prosječnoj cijeni trgovanja 'HUP'-ovim vrijednosnicama na Zagrebačkoj burzi uoči javne ponude od 3336 kuna za komad.

U ukupnu cijenu preuzimanja 'HUP'-a Zagreb za 'Adris', valja dodati i 30 milijuna eura koliko se rovinjska grupa obvezala platiti Anđelku Leki za opciju kupnju preostalih 22,21 posto vlasništva u 'Expertusu'. Ako svi dioničari 'HUP'-a iskoriste priliku koju im je ponudio 'Adris', preuzimanje kompletnog vlasništva u 'HUP'-u novog vlasnika moglo bi koštati oko milijarde i 800 milijuna kuna.

Cijena otkupa, međutim, i priliči važnosti transakcije jer je riječ o stvaranju najveće hotelske grupacije u zemlji. U ponudi dioničarima 'HUP'-a, 'Adris' navodi kako će nastaviti s suradnjom koju 'HUP' ima s najvećim hotelskim lancem na svijetu, 'Marriott Internationalom', kroz najam franšize za zagrebački 'Westin' te 'Sheraton' hotele u Zagrebu i u Dubrovniku.

Rovinjska grupa najavljuje da će suradnju s 'Marriottom' pokušati produbiti kroz daljnja ulaganja u 'Westin' i 'Sheraton' koja će, najavljuje 'Adris', biti razmotrena. U hotelima u Zagrebu i Dubrovniku 'HUP' ima dvije tisuće kreveta, a 79 posto smještaja im je s četiri ili pet zvjezdica.

U javnoj ponudi 'Adrisa' ističe se i da će preuzimanjem 'HUP'-a rovinjska grupa zapošljavati 6000 radnika što će, ističu, utjecati na status 'Adrisa' kao jednog od najpoželjnijih poslodavaca u zemlji.

Istodobno s objavom javne ponude za 'HUP', 'Adris' je najavio Skupštinu dioničara 'HUP'-a za 24.svibnja ove godine s prijedlogom da se dioničarima isplati dividenda od četiri milijuna i 266 tisuća kuna ili deset kuna po dionici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik