Privatizirani državni kapital vrijedi 5,807 milijardi KM

Bez autora
May 16 2018

Iako je Vlada FBiH početkom prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 gospodarskih društava i četiri banke, ova Agencija do sada je revidirala privatizaciju u 10 kompanija i četiri banke.Plan rada Agencije za 2018. godinu, koji je usvojila Vlada FBiH početkom godine, koncipiran je na bazi trenutačnih kapaciteta i planom je predviđeno šest gospodarskih društava i pet banaka, a sve će ovisiti najprije o ljudskim kapacitetima i dinamici dostavljanja dokumentacije.

Privatizirani državni kapital vrijedi 5,807 milijardi KMIako je Vlada FBiH početkom prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 gospodarskih društava i četiri banke, ova Agencija do sada je revidirala privatizaciju u 10 kompanija i četiri banke, piše Večernji list BiH.

Plan rada Agencije za 2018. godinu, koji je usvojila Vlada FBiH početkom godine, koncipiran je na bazi trenutačnih kapaciteta i planom je predviđeno šest gospodarskih društava i pet banaka, a sve će ovisiti najprije o ljudskim kapacitetima i dinamici dostavljanja dokumentacije.

Nema dokumentacije

Revizija privatizacije je izvršena u sljedećim gospodarskim društvima: Šipad komerc d.d. Sarajevo, Automehanika d.d. Sarajevo, Granit d.d. Jablanica, TP Poljopromet d.d. Zenica, Borac export-import d.d Travnik, Finvest Drvar d.d. Drvar, D. I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf, Bazna hemija d.d. Vitkovići Goražde, Željezara Ilijaš d.d., HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša te bankama: Privredna banka Sarajevo d. d. Sarajevo; Investiciono–komercijalna banka d.d. Zenica, Hrvatska poštanska banka d.d. Mostar, Tuzlanska banka d.d. Tuzla.

U postupku revizije utvrđeno je da su u trima gospodarskim društvima uočene nepravilnosti, za četiri gospodarska društva revizori nisu bili u mogućnosti okončati rad na reviziji tj. nisu mogli sastaviti izvješće o provedenoj reviziji privatizacije iz razloga što nisu uspjeli doći do dokumentacije koja je potrebna za sastavljene istog.

S tim u vezi, donesen je zaključak o privremenoj obustavi dok se ne osigura potrebna dokumentacija, a o ovom pitanju obaviještene su sve relevantne institucije, kao i nadležna tužiteljstva.

Podsjećanja radi, proces revizije privatizacije s aspekta europskih integracija je jako važan, što se pokazalo i kod upitnika Europske komisije upućenog Bosni i Hercegovini.

Transparentnost procesa

Transparentnost procesa provedene privatizacije najbolje se može sagledati kroz revidirani proces, što u konačnici traži i zahtijeva i Europska komisija. Federalna Vlada dala je suglasnost za program rada s planom privatizacije i financijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2018. godinu.

Plan je usvojio Upravni odbor APF-a 20. prosinca 2017. godine. Planom prodaje poduzeća predviđena je privatizacija Energopetrola d.d. Sarajevo, Energoinvesta d.d. Sarajevo, Aluminija d.d. Mostar i Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo.

Kad je riječ o rezultatima privatizacije iskazane kroz vrijednosti na dan 4. prosinca 2017. godine, državni kapital opredijeljen za privatizaciju iznosi 13,5 milijardi KM.

Privatizirani državni kapital i imovina iznose 5,807 milijardi KM, ostvaren je prihod u certifikatima od 8,485 milijardi KM, a u gotovom novcu 0,677 milijardi KM. Vrijednost neprivatiziranog kapitala iznosi 7,693 milijarde KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik