Besplatne aplikacije razlog su pada dobiti BH Telecoma

Bez autora
May 17 2018

Besplatne aplikacije poput WhatsAppa, Snapchata, Vibera ili Skypea jedan su od glavnih razloga za pad dobiti BH Telecoma u prošloj godini, potvrdio je za Klix.ba generalni direktor ovog preduzeća Mirsad Zaimović. Suština je u tome da BH Telecom nije izgubio prihod od konkurencije, već se radi o padu tržišta, uglavnom zbog korištenja OTT aplikacija, odnosno besplatnih aplikacija, rekao je Zaimović. On dodaje da je novac od pada dobiti u BH Telecomu zapravo ostao u džepovima korisnika zbog nižih računa koje su plaćali. Kako kaže, u BH Telecomu i dalje raste broj korisnika u mobilnoj telefoniji.

Besplatne aplikacije razlog su pada dobiti BH TelecomaBesplatne aplikacije poput WhatsAppa, Snapchata, Vibera ili Skypea jedan su od glavnih razloga za pad dobiti BH Telecoma u prošloj godini, potvrdio je za Klix.ba generalni direktor ovog preduzeća Mirsad Zaimović.

"Suština je u tome da BH Telecom nije izgubio prihod od konkurencije, već se radi o padu tržišta, uglavnom zbog korištenja OTT (Over The Top) aplikacija, odnosno besplatnih aplikacija", rekao je Zaimović.

On dodaje da je novac od pada dobiti u BH Telecomu zapravo ostao u džepovima korisnika zbog nižih računa koje su plaćali. Kako kaže, u BH Telecomu i dalje raste broj korisnika u mobilnoj telefoniji.

"Riječ je o rastu broja korisnika u mobilnoj telefoniji, a gdje je pogotovo izražen pad. U prošloj godini imali smo rekordne market shareove. U jednom kvartalu smo imali 47,31 posto market shareova, što je desetogodišnji rekord", kazao je Zaimović.

Ističe da je suština u tome da je dobit pala zbog korištenja OTT aplikacija i sve izraženije konkurencije u javnom i poslovnom sektoru.

"Cijene su generalno niže, a niže su i marže. Međunarodni saobraćaj iz istih razloga je u znatnom padu, jer postoje međunarodne regulative koje snižavaju cijene", rekao je Zaimović.

Slijedi dubinska analiza

On je kazao kako se u BH Telecomu nije desilo ništa dramatično s obzirom na to da se zadržala korisnička baza, a da su novčana sredstva zadržana na računima krajnjih korisnika.

Krajem maja počet će dubinska analiza BH Telecoma koja će trajati četiri mjeseca, što je bio jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobijanje sredstava iz kredita.

Generalni direktor ove kompanije potvrdio nam je ovu informaciju navodeći kako je dubinska analiza ranije najavljena i da će je raditi revizorska kuća PricewaterhouseCoopers.

"Mi s tim nemamo nikakvih problema. Naš eksterni revizor je KPMG, odnosno jedna od najrelevantnijih revizorskih kuća u svijetu. KPMG nam je dao pozitivnu ocjenu na finansijski izvještaj za 2017. godinu. Naravno, da nešto krijemo to bi sigurno bilo uočeno u eksternoj reviziji", kazao je Zaimović.

On je rekao kako bi se dalo diskutovati o tome šta je svrha dubinske analize, ali da BH Telecom nema nikakav problem s tim da pristane na dubinsku analizu.

"Prema informacijama koje sam dobio, dubinska analiza trebala bi biti završena u septembru", rekao je on.

Telekomunikacijski operateri u svijetu imaju slične probleme

Na pitanje o broju zaposlenih u BH Telecomu, Zaimović je odgovorio da je British Telecom (BT) Group najavio kako će u sljedećih nekoliko godina otpustiti 16 hiljada ljudi.

"Svi telekomunikacijski operateri u svijetu susreću se s istim problemom s kojima se susreću i telekom operateri u našoj zemlji pa tako i BH Telecom. Razlog za to je pad prihoda uzrokovan OTT aplikacijama i međunarodna regulativa. Mi nećemo otpuštati radnike, ali smo za nešto više od tri godine uspjeli smanjiti broj zaposlenih za 250", kazao je Zaimović.

Zaključio je da će BH Telecom morati snižavati troškove na način da smanjuje broj zaposlenih kroz prirodan odliv, a ne radikalnim zahvatima.

Podsjećamo, prema izvještaju za 2017. godinu kompanija BH Telecom je u prošloj godini zabilježila operativnu dobit od 58,2 miliona KM, što je manje za blizu 22 posto ili za 17,6 miliona KM u odnosu na 2016. godinu. S druge strane prihod od prodaje je relativno približan prethodnim godinama i iznosi 499 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik