Pad kamatnih stopa na dinarske kredite

Bez autora
May 17 2018

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila je da je učešće problematičnih kredita u ukupnim plasmanima banaka značajno smanjeno i da je na kraju marta ove godine ono iznosilo 9,2 odsto, što je ispod nivoa iz pretkriznog perioda.Od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita, njihovo učešće u ukupnim kreditima je smanjeno za 13,2 procenta, rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare u NBS. Guverner je takođe navela da su ublažavanje monetarne politike NBS, odnosno smanjenje referentne kamatne stope za po 0,25 procentnih poena u martu i aprilu, kao i rast ekonomske aktivnosti i oporavak tržišta rada, uticali na pad kamatnih stopa na dinarske kredite i doprineli rastu kreditne aktivnosti na 7,5 odsto međugodišnje u martu.

Pad kamatnih stopa na dinarske krediteGuverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila je da je učešće problematičnih kredita u ukupnim plasmanima banaka značajno smanjeno i da je na kraju marta ove godine ono iznosilo 9,2 odsto, što je ispod nivoa iz pretkriznog perioda.

Od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita, njihovo učešće u ukupnim kreditima je smanjeno za 13,2 procenta, rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare u NBS.

Guverner je takođe navela da su ublažavanje monetarne politike NBS, odnosno smanjenje referentne kamatne stope za po 0,25 procentnih poena u martu i aprilu, kao i rast ekonomske aktivnosti i oporavak tržišta rada, uticali na pad kamatnih stopa na dinarske kredite i doprineli rastu kreditne aktivnosti na 7,5 odsto međugodišnje u martu.

Prema njenim rečima, kreditiranje privrede je od početka godine poraslo za 5,1 odsto međugodišnje, dok je rast kredita stanovništva blago usporio na 10,9 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik