Slovenske kompanije u 2017. s konsolidiranom dobiti od 3,6 milijardi eura

Bez autora
May 20 2018

Slovensko gospodarstvo lani je poslovalo pozitivno - s konsolidiranom dobiti od 3,6 milijardi eura, objavila je u srijedu Agencija za evidencije i usluge na temelju podataka o poslovanju koje joj je dostavilo 66.470 gospodarskih subjekata. Po iznijetim podatcima, ti su poslovni subjekti lani ostvarili čistu dobit u ukupnom iznosu od 4,585 milijarde eura, dok je gubitak iznosio 963,7 milijuna, a razlika između čiste dobiti i gubitka je konsolidirana dobit od 3,622 milijuna eura. Ukupna dobit poslovnih subjekata koji su dostavili podatke AJPES-u lani je povećana za 7 posto u odnosu na 2016. godinu, dok je ukupan gubitak smanjen.

Slovenske kompanije u 2017. s konsolidiranom dobiti od 3,6 milijardi euraSlovensko gospodarstvo lani je poslovalo pozitivno - s konsolidiranom dobiti od 3,6 milijardi eura, objavila je u srijedu Agencija za evidencije i usluge (AJPES) na temelju podataka o poslovanju koje joj je dostavilo 66.470 gospodarskih subjekata.

Po iznijetim podatcima, ti su poslovni subjekti lani ostvarili čistu dobit u ukupnom iznosu od 4,585 milijarde eura, dok je gubitak iznosio 963,7 milijuna, a razlika između čiste dobiti i gubitka je konsolidirana dobit od 3,622 milijuna eura.

Ukupna dobit poslovnih subjekata koji su dostavili podatke AJPES-u lani je povećana za 7 posto u odnosu na 2016. godinu, dok je ukupan gubitak smanjen (2016. iznosio je 1,12 milijardi eura).

Ti su poslovni subjekti lani ostvarili ukupne prihode od 93,8 milijardi eura, dok su im rashodi iznosili 89,6 milijardi eura, a i prihodi i rashodi su na godišnjoj razini porasli za 13 posto.

Po podatcima AJPES-a, slovenski su poslovni subjekti lani imali 481.300 zaposlenih, ili njih 6 posto više nego godinu prije.

"Slovensko gospodarstvo i lani je bilo u dobroj kondiciji", kazao je na konferenciji za novinare šef AJPES-ova sektora za statistiku i informiranje Marjan Širaj.

Opća slika je dobra, ali je trend rasta ponešto usporen, dodao je, upozorivši i na pad investicijske aktivnosti.

Među tvrtkama koje su uključene u statistiku AJPES-a za prošlu godinu, 87,2 posto čine mikro poduzeća, 10,7 posto mala, 1,5 posto srednja, a 0,6 posto velika poduzeća.

U AJPES-u posebno ističu da su lani slovenska poduzeća povećala neto dodanu vrijednost po zaposlenom te novčani tijek iz poslovanja za oko 7 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik