PwC-u posao dubinske analize telekoma u Federaciji BiH

Bez autora
May 20 2018

Dubinska analiza telekoma u Federaciji počet će 22. maja i trajat će četiri mjeseca, a radit će je konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers. Dubinska analiza, koja je obaveza Federacije iz pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu, trebala bi pokazati u kakvom stanju se nalaze telekom operateri, a kako je ranije najavljeno, moguća je i prodaja manjinskih udjela u ovim kompanijama. Češljanje telekom operatera u FBiH dolazi u vrijeme kada ove kompanije u državnom vlasništvu bilježe značajan pad neto dobiti u odnosu na prethodno razdoblje. Iako je i dalje njaprofitabilniji među telekomima, BH Telecom je prošle godine doživio velik pad neto dobiti od 31,5 posto u onosu na 2016. godinu. Prošlogodišnja dobit BH Telecoma iznosila je 63,1 miliona KM, za razliku od 92,2 miliona KM kolika je bila u 2016. godini.

PwC-u posao dubinske analize telekoma u Federaciji BiHDubinska analiza telekoma u Federaciji počet će 22. maja i trajat će četiri mjeseca, a radit će je konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers, objavio je BHRT.

Dubinska analiza, koja je obaveza Federacije iz pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu, trebala bi pokazati u kakvom stanju se nalaze telekom operateri, a kako je ranije najavljeno, moguća je i prodaja manjinskih udjela u ovim kompanijama.

''Češljanje'' telekom operatera u FBiH dolazi u vrijeme kada ove kompanije u državnom vlasništvu bilježe značajan pad neto dobiti u odnosu na prethodno razdoblje.

Iako je i dalje njaprofitabilniji među telekomima, BH Telecom je prošle godine doživio velik pad neto dobiti od 31,5 posto u onosu na 2016. godinu.

Prošlogodišnja dobit BH Telecoma iznosila je 63,1 miliona KM, za razliku od 92,2 miliona KM kolika je bila u 2016. godini.

BH Telecom je zabilježio prihod od prodaje od 499,1 mil KM, što je za 4,7 posto manje nego godinu ranije kada su ovi prihodi bili 523,9 mil KM.

HT Eronet d.d. Mostar poslovao je u 2017. godini sa milion KM neto dobiti i imao je visok pad profitabilnosti, budući da je godinu ranije poslovao sa dobiti od 7,6 miliona KM.

Ukupni prihodi HT Eroneta pali su za 5,9 posto na 210.4 mil. KM, nakon što su 2016. godine iznosili 223,6 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik