Finci gazduju "Magnohromom"

Bez autora
May 20 2018

Finska "Afarak grupa" na svom zvaničnom internet sajtu najavila je potpisivanje sporazuma o kupoprodaji akcija najveće i najznačajnije celine kraljevačkog "Magnohroma", preduzeća u stečaju, koja nije prodata na javnom nadmetanju u martu ove godine. Kako piše u saopštenju na sajtu, po ceni od milion evra ova finska kompanija postaće novi vlasnik celine koju čine Fabrika vatrostalnih materijala, rudnici "Šumadija" i "Magnezit" sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala, a pretpostavlja se i upravne zgrade u Kraljevu, kao i zemljišta na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca.

Finci gazduju "Magnohromom"Finska "Afarak grupa" na svom zvaničnom internet sajtu najavila je potpisivanje sporazuma o kupoprodaji akcija najveće i najznačajnije celine kraljevačkog "Magnohroma", preduzeća u stečaju, koja nije prodata na javnom nadmetanju u martu ove godine.

Kako piše u saopštenju na sajtu, po ceni od milion evra ova finska kompanija postaće novi vlasnik celine koju čine Fabrika vatrostalnih materijala, rudnici "Šumadija" i "Magnezit" sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala, a pretpostavlja se i upravne zgrade u Kraljevu, kao i zemljišta na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca.

- Od velike je važnosti što će u nekadašnjeg industrijskog giganta stići pouzdan strateški partner koji će oživeti proizvodnju i ponovo uposliti veliki broj naših sugrađana. Naravno, ne treba očekivati da će "Magnohrom" kao nekada zapošljavati oko 5.000 ljudi, ali je realno da će funkcionisati na zdravim ekonomskim osnovama - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Sredinom marta ove godine na javnom nadmetanju za ovaj deo "Magnohroma", po ceni od 275 miliona dinara, nije bilo zainteresovanih kupaca.

Tada je, međutim, poznata beogradska firma "Nelt" za 98 miliona dinara kupila Fabriku elektrotermičkih proizvoda (FETP), dok je Fabriku smolom i terom vezanih opeka i masa (SVO-TVO) po ceni od 13,5 miliona dinara kupilo preduzeće "Malbeks VBI", takođe iz Beograda.

Decenije agonije

Višedecenijska agonija "Magnohroma" eskalirala je privatizacijom 2007. godine, kada je izvršena prodaja kompaniji "Global stil" indijske porodice Mital, a koja je propala, maltene - pre nego što je i sprovedena.

Pod kratkotrajnom upravom indijskih milijardera bivši industrijski gigant je opustošen i uništen, dok je nekoliko hiljada radnika ostalo bez posla. Ni kasniji pokušaji prodaje nisu mnogo pomogli, pa je zbog prezaduženosti stečaj otvoren 2016.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik