Ljubinci negoduju zbog demontaže hale nekadašnjeg “Sokola”

Bez autora
May 21 2018

Hale nekadašnjeg ljubinjskog giganta “Sokola”, na devet dunuma zemlje, prodate su, prošle godine, lokalnom privredniku, Boži Iliću, za 30 hiljada maraka. Ovih dana traje demontaža, a sve što može ide na prodaju pa bi na tonama čelika i željeza aktuelni vlasnik mogao da zaradi i pet puta više nego što je uložio, žale se u Ljubinju. Nije mi namjera da preprodajom zaradim i ostavim golu zemlju, u kratkom telefonskom razgovoru poručuje Ilić iz Beograda i uvjerava da planira otvaranje novog proizvodnog pogona. Hale su se prodavale tokom mandata načelnika Veska Budinčića. Sadašnji kaže da nije trebalo tako. Da je iko nas pitao naš bi uslov bio, bez obzira ko kupuje halu, jednostavno da nastavi, pa pet radnih mjesta, jer za ovo malo mjesto svako radno mjesto je strahovito značajno, a ne da nam neko kupi halu pretvori je u stari otpad i šta mi poslije toga imamo, nemamo ništa, istakao je Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje.

Ljubinci negoduju zbog demontaže hale nekadašnjeg “Sokola”Hale nekadašnjeg ljubinjskog giganta “Sokola”, na devet dunuma zemlje, prodate su, prošle godine, lokalnom privredniku, Boži Iliću, za 30 hiljada maraka.

Ovih dana traje demontaža, a sve što može ide na prodaju pa bi na tonama čelika i željeza aktuelni vlasnik mogao da zaradi i pet puta više nego što je uložio, žale se u Ljubinju.

“Nije mi namjera da preprodajom zaradim i ostavim golu zemlju”, u kratkom telefonskom razgovoru poručuje Ilić iz Beograda i uvjerava da planira otvaranje novog proizvodnog pogona.

Hale su se prodavale tokom mandata načelnika Veska Budinčića. Sadašnji kaže da nije trebalo tako.

“Da je iko nas pitao naš bi uslov bio, bez obzira ko kupuje halu, jednostavno da nastavi, pa pet radnih mjesta, jer za ovo malo mjesto svako radno mjesto je strahovito značajno, a ne da nam neko kupi halu pretvori je u stari otpad i šta mi poslije toga imamo, nemamo ništa”, istakao je Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje.

Bivši direktor “Sokola”, koji je bio jedan od onih koji je postavio temelje preduzeću koje je bilo nosilac privrednog razvoja male hercegovačke opštine, kaže da mu nije dobro kad vidi šta se dešava sa halama.

“Ja sam proveo 25 godina gore. Jednostavno, sada nemam snage ni hrabrosti da gore prođem i da to pogledam kada vidim šta se desilo i šta se sa tim učinilo”, naglasio je Milenko Mićić, nekadašnji generalni direktor “Sokola” Ljubinje.

Zahvaljujući tom preduzeću, prije rata u Ljubinju nije bilo nezaposlenih. Sve je krenulo nizbrdo 1995. kada je pokrenut stečaj i prodaja imovine.

U “Sokolu”, odnosno “Gumari” radilo je na stotine Ljubinjaca. Kažu da su ova preduzeća nekada bila žile kucavice ove opštine. Danas Ljubinjci razočarano gledaju kako sa lica zemlje nestaju hale u kojima su zarađivali koru hljeba.

Ako se obistine najave novog vlasnika, trebalo bi da ponovo bude posla za Ljubinjce na mjestu nekadašnjeg preduzeća. U novim halama, čija izgradnja, prema Ilićevim tvrdnjama, uskoro počinje, umjesto gumenih proizvoda, proizvodiće se eterična ulja i prerađivati ljekovito bilje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik