Naljeto tender za put Beograd - Sarajevo

Bez autora
May 21 2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović u zgradi ove institucije je pozdravio predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana - kazavši da zvaničnici BiH i Turske drže dobar ritam posjeta, a da je ova, koja je najavljena kao zvanična, pretvorena u radnu posjetu. On je kazao da Turska i BiH imaju odlične odnose, i da ta zemlja stoji uz BiH kada je u pitanju članstvo u EU i NATO-u. BiH je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog regiona. Čestitamo vam na snazi koju pokazujete, stabilizirajuće prilike, ne samo za Tursku nego i Evropu. Uspjeli ste da se brinete na human način o tri miliona izbjeglica, borite se sa teroristima, vaše vojne akcije koje ste imali na granicama Turske nisu ishodile velikim žrtvama, kazao je Izetbegović obraćajući se Erdoganu.

Naljeto tender za put Beograd - SarajevoPredsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović u zgradi ove institucije je pozdravio predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana - kazavši da zvaničnici BiH i Turske drže dobar ritam posjeta, a da je ova - koja je najavljena kao zvanična, pretvorena u radnu posjetu.

Izetbegović je kazao da Turska i BiH imaju odlične odnose, i da ta zemlja stoji uz BiH kada je u pitanju članstvo u EU i NATO-u.

"BiH je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog regiona. Čestitamo vam na snazi koju pokazujete, stabilizirajuće prilike, ne samo za Tursku nego i Evropu. Uspjeli ste da se brinete na human način o tri miliona izbjeglica, borite se sa teroristima, vaše vojne akcije koje ste imali na granicama Turske nisu ishodile velikim žrtvama", kazao je Izetbegović obraćajući se Erdoganu.

"Turska i BiH imaju najveći broj međusobnih sporazuma potpisanih. Ekonomska saradnja je porasla. U prošloj godini trgovinska razmjena se popela na 800 miliona dolara, što je duplo više u odnosu na prije četiri godine. Novi sporazum će dodatno ojačati saradnju. Uskoro ćemo premašiti robnu razmjenu na milijardu eura", kazao je Izetbegović.

On je kazao da se očekuje 8.000 tona godišnje izvoza mesa iz BiH u Tursku po preferencijalnim cijenama, a što se tiče brašna, šećera i ulja - o desetinama hiljada tona.

"Najvažniji projekat o kojem smo razgovarali je izgradnja ringa, prstena koji vodi za Beograd, pa se vraća u BiH. Visibility studiju koju je uradila Turska strana nije optimistična za donji kraj, preko Goražda, pa ćemo morati raditi jeftiniju - brzu cestu. Već na ljeto sa tenderom će se odrediti investicije odnosno graditelje", izjavio je Izetbegović.

On je kazao da je potpisano pismo namjere sa osnovnim elementima da se nastavi trilateralna saradnja između BiH, Turske i Srbije.

Izetbegović je kazao da je turska kreditna linija dala efekte i zaposlila hiljade povratnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te omogućila normalan život desetinama hiljada porodica.

"Saradnja je obostrana. Danas smo sa pažnjom primili informaciju na nedostatak sirovine za dvije velike investicije u Lukavcu i Natron Hayattu. Uložit ćemo dodatni napor da zadržimo investicije, kako bismo dobili nove stotine radnih mjesta koje nude ako obezbijedimo sirovinu", kazao je Izetbegović.

"Upoznao sam ga sa situacijom u BiH. Slika u medijima je dosta lošija u odnosu na realno stanje. BiH je u predvorju EU i ulaska u NATO savez. Pravimo region kada je ekonomija u pitanju, u padu smo broja nezaposlenih i najmanje smo zadužena zemlja u Evropi", poručio je Izetbegović u obraćanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik