Fantomskoj bolnici milijuni od dividendi

Bez autora
May 14 2018

Na popisu najvećih dioničara Zagrebačke banke na šestom mjestu našla se tvrtka s bizarnim imenom - Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju u likvidaciji. Ambiciozno zamišljena bolnica u naselju Blato započeta je 1985. godine, a iako je u njenu gradnju "ulupano" oko milijarde kuna, nikad nije dovršena. Nedavno je predloženo da tamo bude smještena dječja bolnica. Međutim, neizgrađena Sveučilišna bolnica još uvijek ima pravnu osobnost, ali i dionice Zagrebačke banke vrijedne 18,5 milijuna kuna. Od dividende je lani sjelo dodatnih 1,7 milijuna. Nekadašnji pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar jednom je prilikom rekao da "novac zarađen na dionicama neće propasti i bit će uložen u projekt ako se gradnja bolnice nastavi".

Fantomskoj bolnici milijuni od dividendiNa popisu najvećih dioničara Zagrebačke banke na šestom mjestu našla se tvrtka s bizarnim imenom -  Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju u likvidaciji.

Ambiciozno zamišljena bolnica u naselju Blato započeta je 1985. godine, a iako je u njenu gradnju "ulupano" oko milijarde kuna, nikad nije dovršena. Nedavno je predloženo da tamo bude smještena dječja bolnica. 

Međutim, neizgrađena Sveučilišna bolnica još uvijek ima pravnu osobnost, ali i dionice Zagrebačke banke vrijedne 18,5 milijuna kuna.

Od dividende je lani sjelo dodatnih 1,7 milijuna. Nekadašnji pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar jednom je prilikom rekao da "novac zarađen na dionicama neće propasti i bit će uložen u projekt ako se gradnja bolnice nastavi".

Kako je do Zabinih dionica došla tvrtka, koja je odlukom Gradske skupštine trebala biti ugašena još 1995?

Nikad osnovana bolnica i dalje uredno posluje i zapošljava troje ljudi koji imaju ured u nedovršenom kompleksu.

"Odluku o kupnji dionica donijelo je likvidacijsko vijeće na čelu s likvidacijskim upraviteljem. Zagrebačka banka raspolaže informacijama o svakom dioničaru, pa tako i dokumentacijom koju je tadašnje vodstvo banke usuglasilo s likvidacijskim vijećem. Dividende od dionica uplaćuju se na žiro račun bolnice, gdje se i sada nalaze", rekao nam je likvidacijski upravitelj Marin Simunić, imenovan davne 1995.

Odgovor na pitanje zašto nije ispoštovana odluka gradske skupštine o likvidaciji tvrtke potražili smo u gradskom poglavarstvu.

Rješenjem Okružnog suda u Zagrebu od 9. 2. 1983., u sudski registar upisano je osnivanje radne organizacije Klinička bolnica Novi Zagreb u osnivanju. Taj postupak nikada nije dovršen, te je u sudskom registru ostala upisana s naznakom "u osnivanju", kažu u Gradu.

Zagrebačka skupština je na sjednici od 27. lipnja 1995. donijela Odluku o prestanku te radne organizacije, utvrđeno je da su prestali postojati uvjeti za obavljanje djelatnosti za koju je osnovana i pokrenut je postupak za prestanak i likvidaciju.

"Međutim, tvrtka je u sudskom registru do danas ostala upisana, uz zabilježbu odluke Skupštine Grada Zagreba o njezinu prestanku. Ta odluka nije predstavljala prijedlog za pokretanje postupka likvidacije, koji stoga nije bio pokrenut", objašnjavaju u Gradu.

"Rješenjem iz linja 2012., Trgovački sud je po službenoj dužnost pokrenuo postupak likvidacije Sveučilišne bolnice Zagreb u osnivanju (u likvidaciji) Zagreb. Sukladno zahtjevu suda, Grad Zagreb je kao osnivač  prijavio imovinu u likvidacijsku masu dužnika", kaže Damir Lasić, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko - pravne poslove i imovinu.

Likvidacijski upravitelj Simunić je još 1995. dobio zadaću da sastavi likvidacijsko izvješće, koje međutim do danas nije  prihvaćeno. Kako nam je pojašnjeno, "problem su nesređene zemljišne knjige, koje su temelj za određivanje tržišne vrijednosti. Financijska izvješća bit će načinjena kad Grad Zagreb i RH donesu političku odluku o okončanju postupka likvidacije, te kad bude odabran sudski vještak koji će napraviti procjenu vrijednosti zemljišta i objekta".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik