Ivica Todorić gubi vlasništvo nad Agrokorom i prije nagodbe

Bez autora
May 23 2018

Ivica Todorić bez vlasništva nad Agrokorom faktički će ostati i prije postizanja nagodbe vjerovnika Agrokora, jer 8. lipnja na naplatu dolazi takozvani vlasnički PIK toggle kredit koji je 2014. izdao Adria Group Holding iz Nizozemske u većinskom vlasništvu Ivice Todorića. Vrijednost kredita je nominalno iznosila 485 milijuna eura, ali će s kamatama prilikom dospijeća ta vrijednost iznositi 536 milijuna eura, a kao kolateral za njega Todorić je dao 95,52 posto svojih dionica Agrokora. Budući da Adria Group neće moći platiti dospjeli kredit, koji se “tranširan” prodavao i na sekundarnom tržištu, imatelji tih tranši ili njihov zajednički aranžer, automatski će moći aktivirati kolateral i Ivica Todorić će ostati bez svojih dionica.

Ivica Todorić gubi vlasništvo nad Agrokorom i prije nagodbeIvica Todorić bez vlasništva nad Agrokorom faktički će ostati i prije postizanja nagodbe vjerovnika Agrokora, jer 8. lipnja na naplatu dolazi takozvani vlasnički PIK toggle kredit koji je 2014. izdao Adria Group Holding iz Nizozemske u većinskom vlasništvu Ivice Todorića.

Vrijednost kredita je nominalno iznosila 485 milijuna eura, ali će s kamatama prilikom dospijeća ta vrijednost iznositi 536 milijuna eura, a kao kolateral za njega Todorić je dao 95,52 posto svojih dionica Agrokora.

Budući da Adria Group neće moći platiti dospjeli kredit, koji se “tranširan” prodavao i na sekundarnom tržištu, imatelji tih tranši ili njihov zajednički aranžer, automatski će moći aktivirati kolateral i Ivica Todorić će ostati bez svojih dionica. Dakle, PIK kredit nije izdao Agrokor d.d. nego nizozemska tvrtka u vlasništvu Ivice Todorića, a kao zalog je Todorić dao svoje dionice Agrokora.

PIK (“payment in kind” - radi se o kreditu, a ne o obveznici) kredit je specifičan financijski instrument kojim se dužniku posuđuje novac na temelju založene imovine, a otplata se vrši uglavnom na kraju ugovorenog razdoblja, odnosno u međuvremenu se uglavnom ne plaćaju kamate.

Lista Kreditora

Prema tadašnjem pisanju Bloomberga, aranžer PIK obveznica bila je njemačka Deutsche Bank, a među 33 investitora koji su kupili te obveznice prilikom izdanja 14. svibnja 2014. bili su Canadian Pension Plan Investment Board, najveći kanadski mirovinski fond (izložen je bio navodno prema Agrokoru sa 115 milijuna eura), te Invesco Ltd.

Prema neslužbenim informacijama investitori su bili i fondovi Beach Point Capital (50 milijuna eura), Bluebay Asset Management (50 milijuna), Castle Hill (30 milijuna), Arrowgrass (27 milijuna), te Luxor Capital (22 milijuna).

No, zbog krize Agrokora vrijednost tih kreditnih financijskih vijednosnica je do travnja 2017. pala na svega četiri posto svoje nominalne vrijednosti, odnosno investitori su procjenjivali kako su ti financijski derivati gotovo pa bezvrijedni zbog razvoja situacije u hrvatskom koncernu.

Danas se, neslužbeno doznajemo, tim vrijednosnim papirima uopće više ne trguje, a analitičari uglednih tvrtki tvrde da je njihova vrijednost nula. Ipak, ne treba sumnjati da su među investitorima koji su kupovali te derivate po “bagatela” cijenama i oni koji u stvari ciljaju na to u naknadnim tužbama i parnicama pokušaju ishodovati određeni novac, a objekti tužbi bit će Ivica Todorić i vjerojatno Republika Hrvatska zbog donošenja lex Agrokor.

Tijekom prošle godine su, prema pisanju Bloomberga i specijaliziranom web-portalu Debtwire, Invesco LTD i Canadian pension fund angažirali investicijske banke Moelis i Freshfields kao savjetnike u pregovorima s hrvatskom Vladom, izvanrednom upravom Agrokora i drugim stakeholderima u ovoj priči.

Neslužbeno smo pak doznali kako su vlasnici PIK kredita mogli već prošle godine u ožujku aktivirati naplatu tog kredita, kada Agrokor nije platio kamate na ime drugih kredita i obveznica koje su tada bile dospjele.

Ranija naplata

Radi se o tome da je u financijskom restrukturiranju krajem 2016. Agrokor vezao moguću raniju naplatu PIK kredita s neplaćanjem neke od rata drugih kredita i obveznica.

Upravo zbog toga je kreditna rejting agencija Moody’s 2. siječnja 2017. uvrstila i PIK kredit u dug Agrokora d.d., čime je omjer duga i imovine Agrokora naglo skočio i zbog toga je Moody’s smanjio kreditni rejting koncerna, upravo u vrijeme kada je Todorić dogovarao još jedan sindicirani kredit.

Međutim, kako nam je rečeno, jedan od mogućih razloga zbog kojeg vlasnici PIK kredita nisu (prema američkom pravu) tada aktivirali pravo na založno pravo nad dionicama Agrokora, jest to što bi tada postali i vlasnici Agrokorova duga, za kojeg su se tada već pojavile sumnje da je veći od onih iz službenih financijskih izvješća.

Kako se tada spekuliralo i da će država putem lex Agrokora preuzeti koncept, vlasnici PIK kredita su odlučili da neće aktivirati PIK kredit, barem prema američkoj jurisdikciji.

Osobe upućene u ovaj slučaj kažu da vlasnici PIK kredita i dalje razmatraju situaciju i da postoji realna mogućnost da ovog puta neki od njih aktiviraju založno pravo nad dionicama Agrokora pri nadležnim institucijama u Nizozemskoj, shodno činjenici da je Adria Group Holding založio 95 posto dionica Agrokora u vlasništvu Ivice Todorića.

Navodno vlasnici PIK kredita nisu zadovoljni prijedlogom nagodbe, što i nije čudno jer se njome svi dosadašnji dioničari, pogotovo Ivica Todorić, “opraštaju” od svojih dionica, koje se u stvari poništavaju, pa bi to značilo i da je njihov kolateral bez ikakve vrijednosti. Nismo dobili službenu potvrdu toga hoće li netko od tih vlasnika PIK kredita pokušati potražiti naplatu svojih potraživanja od Ivice Todorića, Agrokora d.d., budućih vlasnika Agrokora ili Novog Agrokora, ili od RH, ali nam je neslužbeno rečeno kako se to izgledne mogućnosti.

Peruško na hitnom sastanku s nezadovoljnim dobavljačima

Na sastanku Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika Agrokora, i Upravnog odbora Udruge dobavljača Agrokora jučer poslijepodne raspravljalo se o novim dogovorima između Agrokora i Sberbanka, kao i o pregovorima koji su u tijeku s Agram Investom i Adris grupom.

Podsjetimo, Udruga dobavljača je u ponedjeljak navečer oštro prosvjedovala zbog, kako su istaknuli, “naknadnih dogovora koje izvanredna uprava provodi s pojedinim vjerovnicima, a koji nisu bili dio Načelnih uvjeta (term sheeta) potpisanih 10. travnja 2018. u Zagrebu”. “Nadalje, iz najave izvanrednog povjerenika Peruška daje se naslutiti da će sličnih pogodovanja biti još - opet bez znanja Udruge dobavljača ili predstavnika dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću”, žalili su se dobavljači i zbog toga je organiziran ovaj službeni sastanak.

Dobavljači su, naime, zaprijetili da neće potpisati nagodbu ako se budu sklapali sporazumi koji bi mogli ugroziti legitimitet i legalitet nagodbe vjerovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik