Pogledajte koliko zarađuju direktori najvećih američkih kompanija

Bez autora
May 28 2018

Plate direktora najvećih američkih kompanija, čijim se akcijama trguje na berzi, povećane su prošle godine u prosjeku za 8,5 odsto, čime su dostigle srednju godišnju vrijednost od 11,7 miliona dolara i zasjenile plate običnih radnika. Povećanje plata direktora odgovara skoku njihovih zarada iz 2016. godine, kada se u obzir uzmu plate, akcije i drugi podaci koje je kompanija "Equilar" analizirala. Američka vlada sada je prvi put zatražila od kompanija da prikažu koliko direktori zarađuju više od prosječnog zaposlenog. Među firmama, koje pripadaju berzanskom indeksu Standard and Poor's 500, prosječan direktor zaradio je prošle godine 164 puta više od srednje zarade zaposlenih u istoj firmi.

Pogledajte koliko zarađuju direktori najvećih američkih kompanijaPlate direktora (CEO) najvećih američkih kompanija, čijim se akcijama trguje na berzi, povećane su prošle godine u prosjeku za 8,5 odsto, čime su dostigle srednju godišnju vrijednost od 11,7 miliona dolara i zasjenile plate običnih radnika.

Povećanje plata direktora odgovara skoku njihovih zarada iz 2016. godine, kada se u obzir uzmu plate, akcije i drugi podaci koje je kompanija "Equilar" analizirala.

Američka vlada sada je prvi put zatražila od kompanija da prikažu koliko direktori zarađuju više od prosječnog zaposlenog.

Među firmama, koje pripadaju berzanskom indeksu Standard and Poor's 500, prosječan direktor zaradio je prošle godine 164 puta više od srednje zarade zaposlenih u istoj firmi, navodi se u analizi.

Odnos plata direktora i zaposlenih nije potpun i otežava poređenja, jer je Vlada SAD kompanijama dala široku slobodu u računanju srednje zarade svojih zaposlenih, kao i zbog toga što se neke industrije pretežno oslanjaju na radnike koji nemaju puno radno vrijeme.

Zbog toga je već pokrenuta debata o značaju objavljenih novih podataka.

Plata direktora kompanije "Jam Brands" Grega Krida od 12,3 miliona dolara, veća je 1.358 puta od srednje plate zaposlenih u toj kompaniji, koja je iznosila 9.111 dolara.

Čak i u kompaniji "United Rentals", gdje je prošlogodišnja srednja zarada bila 77.127 dolara, radniku s tolikom platom bilo bi potrebno 166 godina da dostigne 12,8 miliona dolara koliko je zaradio njen direktor Majkl Nilend.

"Equilarova" analiza pokazuje da je najveću zaradu u 2017. godini imao direktor "Broadcoma", Hok Ten 103,2 miliona dolara, a slijedi direktor televizije CBS Lesli Munves sa zaradom od 68,4 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik