Švicarci odustali, Club Adriatic opet će u prodaju

Bez autora
May 31 2018

Samo mjesec dana nakon što je objavljeno da je Club Adriatic, državna tvrtka koja objedinjuje bivše vojne hotele i kampove, prodana švicarskom investitoru za 54 milijuna kuna, stiže hladan tuš: švicarski Immo Invest Partner propustio je državi uplatiti ugovoreni novac. To znači da je propala još jedna domaća privatizacija, a nesuđeni ulagač koji je jedini na natječaju predao obvezujuću ponudu, ostao je bez milijun kuna garancije. Kako stvari zasad stoje, jedino što je izgledno jest da će kompanija u nekom trenutku sigurno ići u ponovljenu privatizaciju - ali po kojim uvjetima i u kojem roku, u ovom se trenutku nitko od sugovornika Jutarnjeg lista ne usudi spekulirati.

Švicarci odustali, Club Adriatic opet će u prodajuSamo mjesec dana nakon što je objavljeno da je Club Adriatic, državna tvrtka koja objedinjuje bivše vojne hotele i kampove, prodana švicarskom investitoru za 54 milijuna kuna, stiže hladan tuš: švicarski Immo Invest Partner propustio je državi uplatiti ugovoreni novac.

To znači da je propala još jedna domaća privatizacija, a nesuđeni ulagač koji je jedini na natječaju predao obvezujuću ponudu, ostao je bez milijun kuna garancije.

Kako stvari zasad stoje, jedino što je izgledno jest da će kompanija u nekom trenutku sigurno ići u ponovljenu privatizaciju - ali po kojim uvjetima i u kojem roku, u ovom se trenutku nitko od sugovornika Jutarnjeg lista ne usudi spekulirati.

Novi zakon

Osim toga, moguće je da će ponavljanju natječaja za prodaju Cluba Adriatic prethoditi i nova procjena kompanije, ovaj put s uključenim poslovanjem iz 2017. godine, koje bi trebalo utjecati na njezinu početnu cijenu, a nejasno je, doznajemo, i po kojoj će se legislativi obavljati ta prodaja s obzirom na to da je Sabor nedavno usvojio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom koji bi mogao znatno utjecati na način provedbe privatizacije.

- Dakle, nejasno je još hoće li trebati nova procjena tvrtke ili ne, hoće li se privatizacija odvijati u nekoliko ili u samo jednom krugu, a novi Zakon predviđa i proširenje Upravnog vijeća CERP-a, koje raspisuje natječaj. U njemu će, naime, prema novom zakonu sjediti i po jedan predstavnik Ministarstva pravosuđa, kao i predstavnik predsjednika Vlade, a sve to utjecat će na daljnji razvoj situacije - doznajemo od jednog sugovornika, koji nam priznaje kako se već dugo činilo da Immo Invest na kraju ipak neće uplatiti novac za ovu državnu tvrtku.

Razlog, navodno, nije u neozbiljnosti investitora, nego, očekivano, države, koja, kao i u mnogim slučajevima dosad, nimalo nije pomogla da se problemi koji su prethodili prodaji riješe bezbolnije i efikasnije.

Club Adriatic, naime, sa sobom je nosio blokirani postupak predstečajne nagodbe koji je budući vlasnik, prema obvezama iz natječaja, trebao riješiti prije preuzimanja tvrtke, i to tako da isplati predstečajne vjerovnike, što privatne, što one javne.

Prije uplate 54 milijuna kuna iz ponude, Immo Invest Partner pokušao se dogovoriti sa svim vjerovnicima, no ubrzo se pokazalo da će to biti moguće s onim privatnima, ali ne i vjerovnicima iz javnog sektora, a kamen spoticaja, navodno, bila je isplata kamata u razdoblju u kojem je nagodba bila mirovala.

Povukli se iz priče

Bilo kako bilo, Immo Invest zasad se povukao iz cijele priče, a iako se spekulira da je zainteresiran za sudjelovanje na novom natječaju za privatizaciju Cluba Adriatic, to službeno ipak nije potvrđeno.

Inače, natječaj za privatizaciju Cluba Adriatic bio je objavljen krajem rujna 2017. godine, kada je CERP raspisao poziv za iskazivanje interesa, a u prvom krugu pristiglo je 15 pisama namjere potencijalnih investitora, od kojih je u drugom krugu natječaja samo jedan, onaj švicarski, odlučio poslati i obvezujuću ponudu.

On je ponudio 6,5 milijuna kuna više od početne cijene, a nakon što je prihvaćena, preostao je period od 60 dana da Immo Invest pristupi potpisivanju ugovora.

Tome je, čini se, sada presudila komplicirana situacija kompanije, nad kojom je postupak predstečajne nagodbe počeo u listopadu 2014., a Trgovački sud u Zagrebu blokirao ga je 2016. do pravomoćnog okončanja upravnog spora.

Uza sve problema koje tvrtka ima, izgledno je da će morati dobiti i novog direktora nakon što je Karlo Čulo, imenovan članom Uprave Jadran Crikvenice.

On će na aktualnoj poziciji ostati do opoziva, a nakon toga uslijedit će prijedlog novog direktora te njegovo imenovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik