Zbog uočenih propusta ministar obustavio tender za LED rasvjetu

Bez autora
May 31 2018

Posao vrijedan 30 miliona KM, koliko je trebao koštati projekt zamjene i ugradnje LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom na području KS, naprasno je obustavljen. Taman kad se trebala izabrati „najpovoljnija i najbolja“ firma, kojoj bi bio dodijeljen ovaj unosan posao, komisija Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS odlučila je obustaviti cijeli postupak! Da nešto ne štima u vezi s ovim kapitalnim projektom na samom početku, ukazivao je poziv za odabir privatnog partnera za javno-privatno partnerstvo. Po njemu se ašićare moglo vidjeti da se ovaj biznis želi dati nekoj stranoj firmi jer naša nijedna nije mogla ispuniti tražene uvjete niti garantirati da će moći postaviti 33.000 novih LED svjetiljki. Sudeći prema javnom pozivu, bila je nacrtana firma koja je trebala dobiti posao, što je izazvalo sumnje brojnih ponuđača u legalnost postupka.

Zbog uočenih propusta ministar obustavio tender za LED rasvjetuPosao vrijedan 30 miliona KM, koliko je trebao koštati projekt zamjene i ugradnje LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom na području KS, naprasno je obustavljen.

Taman kad se trebala izabrati „najpovoljnija i najbolja“ firma, kojoj bi bio dodijeljen ovaj unosan posao, komisija Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS odlučila je obustaviti cijeli postupak!

Uočene nepravilnosti 

Da nešto ne štima u vezi s ovim kapitalnim projektom na samom početku, ukazivao je poziv za odabir privatnog partnera za javno-privatno partnerstvo. Po njemu se ašićare moglo vidjeti da se ovaj biznis želi dati nekoj stranoj firmi jer naša nijedna nije mogla ispuniti tražene uvjete niti garantirati da će moći postaviti 33.000 novih LED svjetiljki. Sudeći prema javnom pozivu, bila je nacrtana firma koja je trebala dobiti posao, što je izazvalo sumnje brojnih ponuđača u legalnost postupka.

Nakon pisanja „Dnevnog avaz“ nepravilnosti su uočili i neki od kantonalnih zastupnika koju su odmah javno reagirali.

- Bio je raspisan poziv i započeta procedura. U završnoj fazi odabira konačnih ponuda članovi komisije Ministarstva odlučili su obustaviti cijeli postupak. Pošto je javni poziv bio raspisan za tri faze, u svakoj od njih utvrđeno je da u tenderskoj dokumentaciji nedostaju određeni papiri – kazao je za „Avaz“ ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić.

Sumnjiva dodjela

Prema njegovim riječima, zbog toga komisija nije mogla da odabere najpovoljniju i najkvalitetniju ponudu. Na ovaj način, dakle, propao je pokušaj sumnjive dodjele posla vrijednog 30 miliona maraka. 

Iznašli druga rješenja

Kako je istakao Hasanspahić, zbog lošeg iskustva na ovaj pilot- projekt bit će stavljena tačka. Umjesto njega, posegnut će se za drugim rješenjima.

- Ovo je zaista bilo prezahtjevno jer smo željeli završiti pilot-projekt sa 30 miliona KM bez iskustva. Zato ćemo raditi u fazama i mijenjati svjetiljke prvo na magistralnim putevima, potom ući u naselja i mahale i završiti na parkovskim površinama. Raspisivat ćemo manje tendere – pojasnio je Hasanspahića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik