Javni dug BiH među najmanjim u regiji, najzaduženiji Hrvatska i Slovenija

Bez autora
Jun 04 2018

Na mapi na kojoj je prikazano koje države imaju najviše javnog duga izdvaja se Japan koji je u 2017. godini imao nacionalni dug. S druge strane Bosna i Hercegovina spada u države sa najmanjom stopom duga u zemljama regije, dok su Hrvatska i Slovenija najzaduženije. Popis država po javnom dugu daje uvid u dug država u odnosu na bruto domaći proizvod. Kako bi se uporedile kvote zaduženosti različitih država, moraju se u obzir uzeti različite veličine nacionalnih ekonomija te se stoga ukupni dug gleda u odnosu na bruto domaći proizvod. S obzirom na to da je Japan proglašen za zemlju s najviše nacionalnog duga, on je iznosio 223,8 posto BDP-a i to znači da bi cjelokupna ekonomija morala raditi 2,23 godina, da bi u potpunosti mogla isplatiti državni dug kreditorima japanske države.

Javni dug BiH među najmanjim u regiji, najzaduženiji Hrvatska i SlovenijaNa mapi na kojoj je prikazano koje države imaju najviše javnog duga izdvaja se Japan koji je u 2017. godini imao nacionalni dug. S druge strane Bosna i Hercegovina spada u države sa najmanjom stopom duga u zemljama regije, dok su Hrvatska i Slovenija najzaduženije.

Kako piše Al Jazeera Balkans popis država po javnom dugu daje uvid u dug država u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP). Kako bi se uporedile kvote zaduženosti različitih država, moraju se u obzir uzeti različite veličine nacionalnih ekonomija te se stoga ukupni dug gleda u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP).

S obzirom na to da je Japan proglašen za zemlju s najviše nacionalnog duga, on je iznosio 223,8 posto BDP-a i to znači da bi cjelokupna ekonomija morala raditi 2,23 godina, da bi u potpunosti mogla isplatiti državni dug kreditorima japanske države. Tu nisu uračunate eventualne kamate.

Na drugom mjestu nalazi se Grčka sa nacionalnim dugom koji čini 180 posto BDP-a. Grčku slijede Liban, Jemen, Italija i Portugal.

Dvije države koje namaju javni dug su Makao i Istočni Timor. Bruneji imaju nacionalni dug kojeg čini 3,1 posto BDP-a, Libija 5,1 posto a Afganistan 8,3 posto. Ruski nacionalni dug iznosi 11,8 posto BDP-a, iranski 14,2 posto.

U državama uže regije najveći javni dug imaju članice Evropske unije - Slovenija i Hrvatska. Hrvatski javni dug čini 81,5 posto BDP-a, a slovenski 78,6 posto.

Najniži imaju Kosovo – 20,6 posto BDP-a i Bosna i Hercegovina – 43,2 posto BDP-a.Al Jazeera Balkans piše da je prosječni dug članica Evropske unije u 2018. godini činio je oko 81 posto ukupnog BDP-a.

Ta brojka ipak prikriva veliku razliku među državama članicama. Uz već pomenuti grčki javni dug, Italija, Portugal, Kipar i Belgija takođe imaju javni dug veći od BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik