Pušten u rad portal registra cijena nekretnina u FBiH

Bez autora
Jun 05 2018

Federalni premijer Fadil Novalić u utorak je u Sarajevu i službeno u rad pustio portal Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH.Kako je istaknuto cilj uspostave Registra cijena nekretnina Federacije BiH, kao službene i dostupne evidencije tržišta nekretnina u Federaciji BiH, jeste povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od temelja privrednog razvoja i ulaganja, te budućeg pristupa Europskoj uniji. Ovaj projekt je zanimljiv i sa privatnog i sa službenog aspekta.

Pušten u rad portal registra cijena nekretnina u FBiHFederalni premijer Fadil Novalić u utorak je u Sarajevu i službeno u rad pustio portal Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH.

Kako je istaknuto cilj uspostave Registra cijena nekretnina Federacije BiH, kao službene i dostupne evidencije tržišta nekretnina u Federaciji BiH, jeste povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od temelja privrednog razvoja i ulaganja, te budućeg pristupa Europskoj uniji.

- Ovaj projekt je zanimljiv i sa privatnog i sa službenog aspekta. Sa privatnog ukoliko želite kupiti stan bilo gdje u FBiH moći ćete provjeriti trenutne cijene. S druge strane, kada su u pitanju službeni benefiti neophodno je da znamo da je jedno društvo efikasnije, lakše zadovoljava svoje potrebe ima brži ekonomski rast ukoliko je teret na imovini i porezu na imovini, kojeg kod nas danas gotovo i da nema, a pri tome se rasterećuje kapital i porez na rad. Problem je što je kod nas porez na rad najveći i mi smo tako reći zamijenili teze. Stoga će nam ovaj projekt pomoći da u društvu krenemo redati stvari onako kako treba, da "u igru ubacimo" i porez na imovinu, kazao je Novalić.

Puštanjem u rad ovog portala, evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nekretnine bit će javno dostupni, te će na taj način građani putem interneta moći provjeriti po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi ili zemljište u određenom dijelu općine ili grada.

Prema riječima Željka Obradovića, direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove projekt je realiziran u saradnji sa Poreznom upravom FBiH i sa općinama od kojih su njih 63 uključene u projekt, a uskoro se očekuje uključenje i ostalih 16 općina.

Projekt je finansijski podržan od strane Vlade Švedske u okviru CIPAL projekta

- Švedska je u toku proteklih godina bila angažovana u BiH na pružanju podrške i doprinoseći razvoju u ovoj zemlji, te je razvoju BiH od sredine '90-ih doprinijela sa oko milijardu KM, a ove godine smo odredili 35 miliona KM. Jedan od naših važnijih projekata upravo je ova saradnja između švedske administracije za zemljište i administacije za zemljišnu upravu u BiH, koja je počela 2013. i trajat će do 2019, kazao je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izrazio je očekivanja da će ovakav projekat uticati na realnije i pravičnije utvrđivanje poreskih osnovica za obračun poreza na promet nekretnina.

- Također očekujemo da će imati efekat na ujednačeniji ili, ako tako mogu reći, pravičniji rad općinskih komisija za procjenu nekretnina, kazao je Isović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik