200.000 porodica živi od ženskog preduzetništva

Bez autora
Jun 05 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zadatak društva da pomogne ženama da postanu ekonomski samostalne i da ravnopravno uđu u lanac nabavke velikih kompanija.Ona je na konferenciji "Ravnopravno u lancu vrednosti", posvećenoj osnaživanju ženskog preduzetništva, istakla da to nije jednostavno i lako, ali da država mora naći zakonske načine da to sprovede. Zato, kako je poručila, podržavamo inicijativu Udruženja poslovnih žena da kroz institucije i zakonske okvire rešimo pitanje uključivanja preduzetnica u lanac nabavke.

200.000 porodica živi od ženskog preduzetništvaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zadatak društva da pomogne ženama da postanu ekonomski samostalne i da ravnopravno uđu u lanac nabavke velikih kompanija.

Mihajlović je na konferenciji "Ravnopravno u lancu vrednosti", posvećenoj osnaživanju ženskog preduzetništva, istakla da to nije jednostavno i lako, ali da država mora naći zakonske načine da to sprovede.

Zato, kako je poručila, podržavamo inicijativu Udruženja poslovnih žena da kroz institucije i zakonske okvire rešimo pitanje uključivanja preduzetnica u lanac nabavke.

Ona je navela da su žene vlasnice približno trećine preduzetničkih firmi u Srbiji i da više od 200.000 porodica živi od ženskog preduzetništva.

Istovremeno, Mihajlović je najavila da će u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro biti otvoreno obdanište za decu zaposlenih u tom ministarstvu.

Prema njenim rečima, u narednih mesec dana u zgradi Ministarstva biće obezbeđen prostor za obdanište, u kojem će zaposleni moći da ostave decu tokom radnog vremena.

Želimo da pomognemo majkama koje su zaposlene da usklade roditeljstvo sa poslom. Postoje stvari koje kao društvo moramo da učinimo svi zajedno, podvukla je ona.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham) Jelena Pavlović naglasila je da će ta organizacija pomoći preduzetnicama koje osnivaju i vode mala i srednja preduzeća da se uključe na tržište i dobiju ravnopravan pristup obrazovanju i informacijama kako da razumeju potrebe tržišta i da sa svojim proizvodima i uslugama budu konkurentne.

Pavlović je, ističući da AmCham veruje u osnaživanje ženskog preduzetništva, izrazila zadovoljstvo time što ovu inicijativu podržava i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Verujemo da su važni primeri koji pokazuju da žene u Srbiji imaju potencijal da obavljaju odgovorne poslove i postižu vrhunske rezultate, kako u javnim poslovima, tako i u privatnom biznisu, navela je ona i napomenula da je veliki broj žena na rukovodećim pozicijama u 300 kompanija koje su članice AmCham i da ih je svake godine sve više.

Predsednik Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da je cilj da se srednja i mikro preduzeća povežu sa velikim korporacijama i da im se omogući ulazak u lanac dobavljača i otvaranje tržišta.

To, kako je objasnila, nije moguće kroz regulativne procedure, budući da mala preduzeća nemaju taj kapacitet, već treba da budu deo društveno odgovornog poslovanja velikih kompanija.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) Marinko Ukropina preneo je da će ta organizacija pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća akcijama koje u lancu snadbevanja podrazumevaju podizanje nivoa tehnologija i standarda.

Konferenciji ''Ravnopravno u lancu vrednosti'' u Starom dvoru prisustvovao je i ambasador Holandije u Srbiji Henrik van den Dol, a učesnici su pre početka skupa obišli izložbu proizvoda preduzetnica iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik