BiH uplaćeno 2,2 miliona KM od prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ u Njujorku

Bez autora
Jun 06 2018

Bosni i Hercegovini su uplaćena novčana sredstva u iznosu od 1.324.533,87 američkih dolara od zajedničke prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenije u Njujorku, što je u skladu s pripadajućim procentom od 15 posto prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Adnan Hadžikapetanović obavijestio je da je završen postupak prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ u Njujorku po cijeni od 12.100.000 američkih dolara.

BiH uplaćeno 2,2 miliona KM od prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ u NjujorkuBosni i Hercegovini su uplaćena novčana sredstva u iznosu od 1.324.533,87 američkih dolara od zajedničke prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenije u Njujorku, što je u skladu s pripadajućim procentom od 15 posto prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Adnan Hadžikapetanović obavijestio je da je završen postupak prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ u Njujorku po cijeni od 12.100.000 američkih dolara.

Ovlašteni predstavnici zemalja sukcesora su pregovore s kupcem vodili putem međunarodne agencije za posredovanje u prodaji nekretnina ''Douglas Elliman'', Njujork. Kupoprodajni ugovor je potpisan u Njujorku 31. maja 2018. godine od ovlaštenih diplomatskih predstavnika zemalja sukcesora.

U procesu kupoprodaje kupac je preuzeo i izvršio plaćanje svih finansijskih obaveza nastalih prilikom prometa nekretnine, koje inače snosi prodavač.

Za države sukcesore ovo je prva zajednička prodaja koja je uspješno završena s obzirom na kratak rok uvjetovan od kupca, kao i brojne aktivnosti koje su podrazumijevale saglasnost odbora stanara zgrade, nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država za prodaju imovine i prijenos vlasništva, ali i pojedinačne zakonske procedure svih zemalja sukcesora.

Rezidencijalni stan nije koristila nijedna država nasljednica bivše SFRJ od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik bivše SFRJ pri UN-u. Proteklih 26 godina Republika Srbija je plaćala neophodne troškove tekućeg održavanja kako bi se stan zadržao u posjedu država sukcesora bivše SFRJ.

Ovi troškovi će biti isplaćeni iz sredstava stečenih prodajom stana, od čega će udio Bosne i Hercegovine, također, biti 15 posto od ukupnog uplaćenog iznosa.

Sredstva stečena po osnovu zajedničke prodaje će biti usmjerena kroz projekte posebnih namjena, na kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine na lokacijama gdje Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdvaja značajna novčana sredstva za troškove zakupa i nema imovinu u svom vlasništvu.

Zajednički komitet za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ će nastaviti aktivnosti na okončanju već započetog postupka prodaje imovine u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik