Crna Gora na 63. mjestu po indeksu nelegalne trgovine

Bez autora
Jun 07 2018

Crna Gora je u Globalnom izvještaju o indeksu nelegalne trgovine, koji objavljuje The Economist Intelligence Unit, zauzela 63. mjesto među 84 države. Indeks, koji je sponzorisala Transnacionalna Alijansa za borbu protiv ilegalne trgovine, obuhvatio je četiri grupe indikatora - angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovinu i transparentnost, ponudu i potražnju. Evropa je, sa Finskom na vrhu liste, najbolje rangirani region od četiri koja su ocjenjivana u okviru indeksa – Evropa, Azija, Amerika i Bliski Istok i Afrika. Iako dio Evrope, Crna Gora i susjedne države su na začelju liste, sa Srbijom na 57. mjestu i Bosnom i Hercegovinom na 74. mjestu.

Crna Gora na 63. mjestu po indeksu nelegalne trgovineCrna Gora je u Globalnom izvještaju o indeksu nelegalne trgovine, koji objavljuje The Economist Intelligence Unit (EIU), zauzela 63. mjesto među 84 države.

Indeks, koji je sponzorisala Transnacionalna Alijansa za borbu protiv ilegalne trgovine (TRACIT), obuhvatio je četiri grupe indikatora - angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovinu i transparentnost, ponudu i potražnju.

"Evropa je, sa Finskom na vrhu liste, najbolje rangirani region od četiri koja su ocjenjivana u okviru indeksa – Evropa, Azija, Amerika i Bliski Istok i Afrika. Iako dio Evrope, Crna Gora i susjedne države su na začelju liste, sa Srbijom na 57. mjestu i Bosnom i Hercegovinom na 74. mjestu", navodi se u saopštenju.

Rezultati regionalnog izvještaja, koji obuhvata te tri države, biće detaljno predstavljeni 20. juna u Beogradu na konferenciji pod nazivom Nelegalna trgovina i siva ekonomija – međunarodna i lokalna perspektiva, koju organizuje Američka privredna komora u Srbiji.

Šef komunikacija i javne politike TRACIT-a, Sindi Bradon, kazala je da će taj dokument pružiti zakonodavcima ključne dokaze i preporuke za dopunu lokalnih propisa, kao i mogućnost za zaustavljanje rasta nelegalne trgovine koja preplavljuje region i guši dalji ekonomski razvoj.

EIU je svjetski lider u globalnim biznis istraživanjima koji posluje u okviru The Economist grupacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik