Plaća do 700 KM u FBiH neće se oporezivati

Bez autora
Jun 07 2018

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici urtvrdila Prijedlog zakona o porezu na dohodak FBiH i Prijedlog zakona o doprinosima FBiH. Ministrica financija FBiH Jelka Milićević kazala je da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima FBiH te da je riječ o važnim zakonima za sve građane BiH.Kako kaže, ovi zakoni osim rasterećenja važni su i za zaposlenike, jer u ovom trenutku sva primanja se oporezuju i ulaze u osnovicu za obračun mirovine. U ovom zakonima prepoznata su primanja iz šest osnova, među kojima su ugovori o djelu, dohodak od imovine i imovinskih prava, primanja iz financijskih ulaganja i prihodi od isplate dividendi te dio koji se odnosi na oporezivanje oročenih kamata.

Plaća do 700 KM u FBiH neće se oporezivatiVlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici urtvrdila Prijedlog zakona o porezu na dohodak FBiH i Prijedlog zakona o doprinosima FBiH.

Ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević kazala je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima FBiH te da je riječ o važnim zakonima za sve građane BiH, piše Klix.ba.

Kako kaže, ovi zakoni osim rasterećenja važni su i za zaposlenike, jer u ovom trenutku sva primanja se oporezuju i ulaze u osnovicu za obračun mirovine.

U ovom zakonima prepoznata su primanja iz šest osnova, među kojima su ugovori o djelu, dohodak od imovine i imovinskih prava, primanja iz financijskih ulaganja i prihodi od isplate dividendi te dio koji se odnosi na oporezivanje oročenih kamata.

Ona je rekla da će se dio oporezivanja dobitaka od igara na sreću vratiti kroz ove zakone s obzirom na to da nije usvojen zakon o igrama na sreću.

Ministrica je istaknula da se uvode tri stope i to od nula posto (neoporezivanje dohotka do 700 KM), deset posto (od 800 KM do 1.500 KM) i 20 posto (primanja iznad 1.500 KM). Milićević je ovaj sustav nazvala socijalnom pravdom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik