Moguće velike uštede kroz nabavke, ali bh. institucije troše na poklone, vozila, dekoracije...

Bez autora
Jun 11 2018

Institucije Bosne i Hercegovine i ove godine će izdvojiti milijarde maraka za javne nabavke koje obuhvataju brojne potrepštine. Prema planovima za 2018. čini se kako pojedine institucije neće mnogo štedjeti na nabavkama novih automobila, poklona, vjerske literature, knjiga, dekorativnih materijala, namještaja i drugih predmeta koji su se našli na njihovim spiskovima. Prema neslužbenim podacima Agencije za javne nabavke, bh. institucije potrošile su 2,1 milijadu KM prošle godine za nabavku brojnih potrepština, što predstavlja smanjenje od 183 miliona ili 7,7 posto u odnosu na 2016. godinu. Sistem javnih nabavki u BiH je decentraliziran, što znači da svako ugovorno tijelo odgovara u potpunosti za svoje nabavke. Više od tri godine u našoj zemlji se primjenjuje novi Zakon o javnim nabavkama koji ima za cilj pojednostaviti proces nabavki.

Moguće velike uštede kroz nabavke, ali bh. institucije troše na poklone, vozila, dekoracije.Institucije Bosne i Hercegovine i ove godine će izdvojiti milijarde maraka za javne nabavke koje obuhvataju brojne potrepštine.

Prema planovima za 2018. čini se kako pojedine institucije neće mnogo štedjeti na nabavkama novih automobila, poklona, vjerske literature, knjiga, dekorativnih materijala, namještaja i drugih predmeta koji su se našli na njihovim spiskovima.

Prema neslužbenim podacima Agencije za javne nabavke, bh. institucije potrošile su 2,1 milijadu KM prošle godine za nabavku brojnih potrepština, što predstavlja smanjenje od 183 miliona ili 7,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Ne objavljuju planove nabavki

Sistem javnih nabavki u BiH je decentraliziran, što znači da svako ugovorno tijelo odgovara u potpunosti za svoje nabavke. Više od tri godine u našoj zemlji se primjenjuje novi Zakon o javnim nabavkama koji ima za cilj pojednostaviti proces nabavki. Od početka primjene ovog zakona, bh. institucije imaju obavezu objavljivati planove nabavki na svojim web stranicama za vrijednosti iznad 50.000 KM za robu i usluge te 80.000 KM za radove.

Agencija za javne nabavke BiH je od 22. januara ove godine omogućila bh. institucijama objavu planova javnih nabavki na portalu javnih nabavki. Međutim, s obzirom na to da sve institucije još ne objavljuju planove na ovom portalu te da se planovi nabavki često mijenjaju, iz Agencije za javne nabavke govore nam kako kadrovski nisu u mogućnosti pratiti planove nabavki svih institucija. Stoga nam iz agencije nisu mogli dati informacije koliko novca bh. institucije planiraju potrošiti putem postupaka javnih nabavki u ovoj godini.

"Već smo se obraćali određenim institucijama koje nisu objavile plan nabavki na web stranicama. Ono što primjećujemo kao probleme u realizaciji planova nabavki jeste nepravovremenost pokretanja postupaka u odnosu na period naveden u planu. Postupci se ne završavaju u rokovima koji su predviđeni planovima. Izostaju analize tržišta u odnosu na predmet nabavke koji je planiran, a istraživanje tržišta važno je s aspekta utvrđivanja procijenjene vrijednosti javne nabavke i prisutnosti konkurencije na tržištu. Revizije su primijetile da se nekad ne obavljaju izmjene planova nabavki ili da se nabavljaju roba, usluge i radovi koji nisu navedeni u planovima nabavki", pojasnio nam je direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin.

Veliki spiskovi za 2018.

Sudeći prema objavljenim planovima nabavki za ovu godinu, obimniji spisak napravila je Centralna izborna komisija BiH čije su potrepštine porasle zbog održavanja oktobarskih izbora. Zbog nabavke brojnih potrepština za Oružane snage BiH (OSBiH), velike planove nabavki za ovu godinu ima i Ministarstvo odbrane BiH koje je već zaključilo veliki broj nabavki.

Pored nabavki službenih vozila, helikoptera te namirnica za potebe pripadnika OSBiH i organizaciju brojnih svečanih ručkova, na listi Ministarstva odbrane nalaze se i nabavke drugih stvari od ulja za loženje, namještaja, opreme, dekorativnih materijala, sefova, sigurnosnih torbi, trimera, muzičkih instrumenata do vjerske literature i poklona.

Zanimljivo je kako je Ministarstvo odbrane ove godine izdvojilo skoro pet hiljada KM za nabavku poklona za potrebe međunarodne konferencije iz kolekcije modernih, elegantnih i otmjenih odijela Granoff.

Naprimjer, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) ove godine planira izdvojiti skoro 2.500 KM za nabavku usisivača, dok je prošle godine izdvojila 5.500 KM također za nabavku usisivača. UIO je prošle godine izdvojila 7.600 KM za nabavku klima uređaja, a ove godine za njih će izdvojiti 30.000 KM.

Podsjećamo, UIO je prošle godine raspisala tender za nabavku hotelskih usluga na godinu dana u Mostaru, u vrijednosti 6.000 KM. Prema planu ove nabavke navedeno je kako ponuđač ne smije biti udaljen više od osam kilometara od sjedišta Regionalnog centra u Mostaru, u ulici Mitra Trifunovića Uče 161. Problem je bio u tome što u Mostaru ova ulica ne postoji, a Regionalni centar Mostar smješten je u ulici Radoč bb.

Ministarstvo civilnih poslova izdvojit će blizu 75.000 KM za troškove javnog prijevoza u inozemstvu. Za kupovinu novih vozila ove godine sprema se Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a za ove potrebe izdvojit će 60.000 KM. Pored novih vozila u BiH, plan javnih nabavki Ministarstva vanjskih poslova za 2018. predviđa i nabavku novih vozila za konzularna predstavništva u Džakarti, Podgorici, Frankfurtu, Moskvi, Briselu, Otavi, Varšavi i Zagrebu, u vrijednosti od 390.000 KM.

Neslužbeni podaci prošlogodišnjeg izvještaja o javnim nabavkama pokazuju kako je najviše novca za javne nabavke dodijeljeno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, u vrijednosti od 46,5 miliona KM. Ovaj novac je najviše usmjeren za projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

Nadležni organi iz BiH proteklih mjeseci pripremaju novi zakon o javnim nabavkama. Krajem decembra 2017. formirana je radna grupa od 19 članova koji su prije nekoliko dana završili pripreme prijedloga izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama. Nacrt ovog zakona postavljen je na eKonsultacije gdje svi zainteresovani građani, organizacije ili pravne osobe mogu biti uključeni u proces izmjene zakona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik