Podrška razvoju proizvodnih kapaciteta startap kompanija

Bez autora
Jun 12 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić inicirala je sastanak predstavnika privrede i domaćih velikih kompanija, s jedne strane, i startap i inovacionih firmi koje se bave razvojem hardvera i opreme, s druge strane, koji je održan danas u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.Prvi u nizu sastanaka organizovan je kako bi se razmotrili načini za saradnju u cilju masovnije proizvodnje rešenja koje startap i inovacione kompanije razvijaju, kao i podrška u nalaženju tržišta. Cilj sastanka bio je i da predsednica Vlade od predstavnika privrede čuje na koji način država može da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija, kao i da se mlade startap kompanije povežu sa velikim privrednicima, kako bi zajedno napravile svojevrstan ekosistem koji podržava inovacije u Srbiji.

Podrška razvoju proizvodnih kapaciteta startap kompanijaPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić inicirala je sastanak predstavnika privrede i domaćih velikih kompanija, s jedne strane, i startap i inovacionih firmi koje se bave razvojem hardvera i opreme, s druge strane, koji je održan danas u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Prvi u nizu sastanaka organizovan je kako bi se razmotrili načini za saradnju u cilju masovnije proizvodnje rešenja koje startap i inovacione kompanije razvijaju, kao i podrška u nalaženju tržišta.

Cilj sastanka bio je i da predsednica Vlade od predstavnika privrede čuje na koji način država može da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija, kao i da se mlade startap kompanije povežu sa velikim privrednicima, kako bi zajedno napravile svojevrstan ekosistem koji podržava inovacije u Srbiji.

Brnabić je istakla da je njena misija da podrži domaće privrednike i mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište.

Naš cilj, kako je podvukla, jeste da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama koje omogućavaju dobro plaćena zanimanja i dugoročno održiv ekonomski rast.

Vlada ovo ne može sama, potrebno nam je povezivanje privrede i inovatora, naglasila je premijerka.

Brnabić je podvukla da su inovacije i IKT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije sa 20 odsto godišnje, dok udeo IKT sektora u BDP-u iznosi približno pet odsto.

Prema njenim rečima, kako bi se taj učinak dodatno povećao, država modernizuje i reformiše obrazovni sistem u skladu sa zahtevima četvrte industrijske revolucije.

Brnabić je podsetila na to da Vlada Srbije snažno podržava rad naučno-tehnoloških parkova i da, pored podrške NTP Beograd, gradi i novi NTP u Novom Sadu, a da bi u avgustu ove godine trebalo da počne izgradnja i NTP u Nišu.

Takođe, kako je dodala, Vlada, uz podršku Evropske investicione banke (EIB), ulaže više od 60 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će podržati razvoj inovacija i preduzetništva.

U NTP Beograd posluje približno 60 visokotehnoloških startap kompanija u kojima radi više od 500 inženjera, koji svoje znanje, ideje i kreativnost pretvaraju u nove tehnološke proizvode i usluge iz oblasti medicine, poljoprivrede, industrije, finansija.

Kompanije koje posluju u Naučno-tehnološkom parku Beograd prošle godine ostvarile su izvoz veći od 10 miliona evra.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, NALED-a, kao i predstavnici kompanija "Telekom", "Komtrejd", "Mikroelektronika", "Moji brendovi", "Roming solušns", "Polihedra" i drugi.

Među kompanijama koje razvijaju hardverska rešenja za proizvodnju, a koje je Brnabić obišla, nalazi se i "PirateArt", koja se bavi izradom maski za protetska pomagala tehnologijom 3D štampe, prilagođenih individualnim potrebama svakog kupca, kao i "Urbi Go", koji je napravio pametnu baštu koja stanovnicima gradova omogućava da uz pomoć mobilne aplikacije tokom cele godine gaje biljke ili začine u svom stanu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik