Nove fabrike suzbijaju uvoz vode u Srpsku

Bez autora
Jun 13 2018

Vlada RS dodijelila je koncesiju preduzeću “Studenac” iz Gradiške za eksploataciju podzemne vode u Kozarskoj Dubici, dok je firma “D&D” iz Broda dobila isti posao na području te lokalne zajednice.Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je u aprilu javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju podzemnih voda na izvorištima “Rakovica - Bukovica” u Kozarskoj Dubici i “Donja vrela” u Brodu. Investicija u Kozarskoj Dubici procijenjena je na dva miliona, a u Brodu na milion maraka.

Nove fabrike suzbijaju uvoz vode u SrpskuVlada RS dodijelila je koncesiju preduzeću “Studenac” iz Gradiške za eksploataciju podzemne vode u Kozarskoj Dubici, dok je firma “D&D” iz Broda dobila isti posao na području te lokalne zajednice.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je u aprilu javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju podzemnih voda na izvorištima “Rakovica - Bukovica” u Kozarskoj Dubici i “Donja vrela” u Brodu.

Investicija u Kozarskoj Dubici procijenjena je na dva miliona, a u Brodu na milion maraka. Koncesija je firmama dodijeljena na period od 30 godina.

Preduzeće “Studenac” iz Gradiške dužno je da za korišćenje koncesije prije zaključenja ugovora uplati u budžet RS jednokratnu naknadu od 10.347, dok firma “D&D” po istom osnovu treba da izdvoji 5.000 maraka.

Obaveze u vezi sa nastavkom realizacije ovih investicija sada su na Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je dužno da u roku od mjesec Komisiji za koncesije RS dostavi prijedlog koncesionog ugovora.

U slučaju da koncesionari u roku od dva mjeseca ne potpišu ugovore, oni gube prava na koncesiju.

- Ministarstvo će u saradnji sa Komisijom za koncesije pripremiti ugovore. Ove investicije značajne su za RS i potrebno ih je još više jer na naše tržište stižu velike količine vode iz inostranstva, a posebno zemalja u okruženju. Nove fabrike doprinijeće i zapošljavanju i punjenju budžeta. Dakle, eksploatacija vode na ovim područjima ima širi društveni značaj - kazao je pomoćnik ministra za resor vodoprivrede Čedomir Stojanović.

Sa predstavnicima firmi kojima je dodijeljena koncesija za eksploataciju vode sa dva izvorišta juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

RS obiluje znatnim vodnim resursima, ali oni nisu dovoljno iskorišćeni. U RS trenutno postoje samo tri proizvođača vode - “Vitinka” Zvornik, “Voda Kruna” Mrkonjić Grad i “Heven fabrika - Rajske vode” Čajniče. Još pet firmi je registrovano za proizvodnju mineralne vode, ali one nisu zaživjele.

Uvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na domaće tržište lani je uvezena voda u vrijednosti od 143,69 miliona maraka, a najveća količina stigla je iz zemalja u okruženju.

U istom periodu BiH je izvezla vodu u vrijednosti od svega 49,46 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik