Nova pravila o deklarisanju hrane: Evo šta će sve morati da piše na proizvodu

Bez autora
Jun 13 2018

Od 15. juna počinje primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji potrošačima obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane koju kupuju u prodavnicama. Ministarstvo poljoprivrede i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su u utorak "Vodič za deklarisanje hrane", kao podršku privrednicima u primeni novog pravilnika. Cilj ovog vodiča je da potrošač dobije ispravne i jasne podatke, kao i da ga informacije ne obmanjuju, posebno u pogledu sastava, količine, trajnosti, porekla, karakteristika hrane, identiteta i svojstava hrane, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Nova pravila o deklarisanju hrane:  Evo šta će sve morati da piše na proizvoduOd 15. juna počinje primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji potrošačima obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane koju kupuju u prodavnicama.

Ministarstvo poljoprivrede i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su u utorak "Vodič za deklarisanje hrane", kao podršku privrednicima u primeni novog pravilnika.

- Cilj ovog vodiča je da potrošač dobije ispravne i jasne podatke, kao i da ga informacije ne obmanjuju, posebno u pogledu sastava, količine, trajnosti, porekla, karakteristika hrane, identiteta i svojstava hrane - izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Vodič je kreiran u formi pitanja i odgovora, a najveći deo posvećen je nutritivnoj deklaraciji - energetskoj vrednosti i količini masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda.

Sve te informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

Tamara Penjić, izvršna direktorka industrije mesa "Karneks", ukazala je na to da će privreda, zbog uvođenja novog pravilnika, imati dodatni trošak u proizvodnji.

Ugostitelji

I ugostitelji će morati svoje goste da informišu o alergenima u hrani koju služe. O načinu na koji će to učiniti mogu sami da odluče - da li će to biti navedeno u meniju, uz svaki obrok, ili će potrošač moći da se obrati direktno konobaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik