Stanje severnokorejske ekonomije će vas iznenaditi

Bez autora
Jun 13 2018

Severna Koreja je neverovatno siromašna zemlja. Tajno, katastrofalno, jednopartijsko upravljanje ekonomijom dovelo je do osiromašenja 25 miliona stanovnika ove istočnoazijske zemlje. Centralno planiranje i eliminacija slobodnog tržišta imaju za posledicu da je BDP po glavi stanovnika manji od 2.000 dolara, što ga stavlja među najniže u svetu. Ima, međutim, znakova da se severnokorejska ekonomija poboljšava. Uprkos teškim sankcijama nametnutim kako bi se Pjongjang odrekao nuklearnog programa, ova zemlja polako, ali stabilno napreduje. Prema procenama južnokorejske Banke Koreje, severni sused je 2016. zabeležio privredni rast od 3,9 procenata. Iako je Banka Koreje jedan od najboljih izvora po pitanju severnokorejske ekonomske statistike, veoma je teško sakupiti tačne podatke o ovoj zatvorenoj zemlji, pa sve brojke treba uzimati kao približne.

Stanje severnokorejske ekonomije će vas iznenaditiSeverna Koreja je neverovatno siromašna zemlja. Tajno, katastrofalno, jednopartijsko upravljanje ekonomijom dovelo je do osiromašenja 25 miliona stanovnika ove istočnoazijske zemlje.

Centralno planiranje i eliminacija slobodnog tržišta imaju za posledicu da je BDP po glavi stanovnika manji od 2.000 dolara, što ga stavlja među najniže u svetu.

Ima, međutim, znakova da se severnokorejska ekonomija poboljšava. Uprkos teškim sankcijama nametnutim kako bi se Pjongjang odrekao nuklearnog programa (što se juče i zvanično dogodilo na samitu u Singapuru), ova zemlja polako, ali stabilno napreduje.

Prema procenama južnokorejske Banke Koreje, severni sused je 2016. zabeležio privredni rast od 3,9 procenata, piše “Kvarc”.

Iako je Banka Koreje jedan od najboljih izvora po pitanju severnokorejske ekonomske statistike, veoma je teško sakupiti tačne podatke o ovoj zatvorenoj zemlji, pa sve brojke treba uzimati kao približne. Takođe, podaci za 2017. još nisu objavljeni, pa mnogi stručnjaci veruju da ekonomija još raste, iako sporije.

Ekonomista Markus Noland, vodeći stručnjak za severnokorejsku ekonomiju, smatra da je liberalizacija domaćeg tržišta pomogla da ova zemlja održi rast, uprkos sankcijama.

Olabavila su i pravila kao što su davanje menadžerima državnih preduzeća više autonomije i omogućavanje privatnim investitorima iz zemlje da ulože u državne firme.

Možda je najvažnije od svega što vlada sve više omogućava fizičkim licima da trguju međusobno osnovnim potrošačkim dobrima, poput hrane i odeće.Novinarka Barbara Demik, stručnjak za Severnu Koreju objasnila je da je Kim, ubrzo nakon smrti svog oca Kima Džong Ila 2011, ukinuo mnoge zabrane na lokalnim tržištima.

- Time je mladi vođa dobio značajnu podršku javnosti – rekla je Demik.

Od 2009-2013. zvanična trgovina zemlje se više nego utrostručila, sa oko milijardu na više od 3 milijarde dolara (ilegalna trgovina je značajna, ali je teško proceniti njen udeo). Glavni izvozni proizvodi Severne Koreje su ugalj i tekstil. Više od 80 odsto njenog izvoza 2016. i 2017. otišlo je u Kinu.

Ali, kad je svetska zajednica pojačala sankcije 2017, severnokorejski izvoz je pao na ispod dve milijarde. Posebno je loš bio poslednji kvartal 2017, kad je izvoz pao ispod 300 miliona, što je otprilike trećina količine iz istog perioda godinu dana ranije.Ovaj pad je uzrokovan kineskom odlukom da smaji uvoz iz Severne Koreje, kako bi se ova nagnala da sedne za pregovarački sto.

- Ako se sankcije uklone a Severna Koreja dodatno otvori ka trgovini, njihova ekonomija bi stvarno mogla da uzleti – smatra Noland.Slobodnija trgovina dovela bi do velike ekspanzije u proizvodnji i rudarskoj industriji, što bi za posledicu imalo poboljšanje životnog standarda stanovnika zemlje, ali i smanjenja jaza u prosečnim primanjima između severa i juga. Današnji samit između lidera Severne Koreje i SAD prvi je korak u postizanju mira i razoružavanja, ali se Severnokorejci svakako nadaju šansi da napreduju, nakon generacija života u siromaštvu, zaključuje “Kvarc”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik