Slovensko tržište rada: Neizvjesno što će biti s prijelaznim razdobljem za hrvatske radnike

Bez autora
Jun 14 2018

Zbog parlamentarnog zastoja i političkog stanja nakon nedavnih izbora u Sloveniji moglo bi se dogoditi da prijedlog zakona o produženju prijelaznog razdoblja u kojemu se hrvatski državljani u toj članici Europske unije ne mogu slobodno zapošljavati ni ne stupi na snagu, tvrde u četvrtak slovenski mediji. Zakonski prijedlog po kojemu bi slovensko tržište rada za hrvatske radnike ostalo zatvoreno sve do sredine 2020. vlada Mire Cerara potvrdila je prije dva mjeseca i poslala u parlament koji o njemu još nije odlučivao. Poslovni list "Finance" podsjeća da je vlada premijera Cerara prijedlog zakona donijela "na brzinu" i unatoč protivljenju gospodarske komore koja smatra da slovensko tržište rada u slučaju otvaranja ne bi bilo ugroženo, te da Sloveniji nedostaju neki profili radnika.

Slovensko tržište rada: Neizvjesno što će biti s prijelaznim razdobljem za hrvatske radnikeZbog parlamentarnog zastoja i političkog stanja nakon nedavnih izbora u Sloveniji moglo bi se dogoditi da prijedlog zakona o produženju prijelaznog razdoblja u kojemu se hrvatski državljani u toj članici Europske unije ne mogu slobodno zapošljavati ni ne stupi na snagu, tvrde u četvrtak slovenski mediji.

Zakonski prijedlog po kojemu bi slovensko tržište rada za hrvatske radnike ostalo zatvoreno sve do sredine 2020. vlada Mire Cerara potvrdila je prije dva mjeseca i poslala u parlament koji o njemu još nije odlučivao.

Poslovni list "Finance" podsjeća da je vlada premijera Cerara prijedlog zakona donijela "na brzinu" i unatoč protivljenju gospodarske komore koja smatra da slovensko tržište rada u slučaju otvaranja ne bi bilo ugroženo, te da Sloveniji nedostaju neki profili radnika.

Tom se zakonskom prijedlogu usprotivilo i ministarstvo gospodarstva.

O svojoj odluci da za hrvatske državljane zadržava sadašnji prijelazni režim uz radne vize Slovenija bi do 30. lipnja trebala obavijestiti Europsku komisiju.

Ako to ne učini, dosadašnja ograničenja prestaju važiti, a po tumačenju ministarstva rada odluku o tome može donijeti samo parlament potvrdom zakona, a ne vlada uredbom, pa je izgledno da će ograničenja prestati važiti, navode slovenski mediji.

Slovenski parlament sljedeći tjedan trebao bi imati tek konstituirajuću sjednicu.

Tako bi se moglo dogoditi i to da građanima Hrvatske od idućeg mjeseca za zapošljavanje u Sloveniji ne trebaju radne vize, a niti Slovencima za rad u Hrvatskoj koja je do sada primjenjivala pravilo reciprociteta, zaključuju mediji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik