Počela žetva ječma, uljane repice i pšenice

Bez autora
Jun 14 2018

Kiša koja pada ovih dana pogodovaće prolećnim usevima, odnosno kukuruzu, suncokretu i soji, ali bi mogla loše uticati na žetvu uljane repice, ječma i pšenice koja je već otpočela u vršačkom ataru. Padavine od pre par nedelja već su znatno umanjile prinose kod ovih kultura, koje su zbog visokih temperatura sazrevale ranije nego inače. Iako su površine pod ječmom na ovoj teritoriji povećane nauštrb površina pod kukuruzom, koji je prošle godine imao lošiju cenu i rod, i kod ozimog i kod pivskog ječma prinosi su manji od očekivanih. Dosta su šaroliki i kreću se od 2,5 do 5.6-6 tona po hektaru, međutim ove visoke temperature početkom juna i krajem maja, od preko 30 stepeni, uticale su da fiziološki ječam mnogo brže sazri, i sigurno da je to prekinulo nalivanje i samim tim imamo manje prinose.

Počela žetva ječma, uljane repice i pšeniceKiša koja pada ovih dana pogodovaće prolećnim usevima, odnosno kukuruzu, suncokretu i soji, ali bi mogla loše uticati na žetvu uljane repice, ječma i pšenice koja je već otpočela u vršačkom ataru. Padavine od pre par nedelja već su znatno umanjile prinose kod ovih kultura, koje su zbog visokih temperatura sazrevale ranije nego inače.

Iako su površine pod ječmom na ovoj teritoriji povećane nauštrb površina pod kukuruzom, koji je prošle godine imao lošiju cenu i rod, i kod ozimog i kod pivskog ječma prinosi su manji od očekivanih.

"Dosta su šaroliki i kreću se od 2,5 do 5.6-6 tona po hektaru, međutim ove visoke temperature početkom juna i krajem maja, od preko 30 stepeni, uticale su da fiziološki ječam mnogo brže sazri, i sigurno da je to prekinulo nalivanje i samim tim imamo manje prinose", objašnjava dipl.ing. Eugen Baba, savetodavac PSS "Agrozavod" Vršac.

Vremenske prilike uticale su i na žetvu uljane repice koja je već skinuta na oko 30 odsto površina, a prosečan prinos je oko 2,8 do 3 t/ha.

Iako je to, zbog cene repice, ekonomski zadovoljavajuće, očekivalo se ipak da prinosi budu veći, jer je ona bila u izuzetnoj kondiciji a proizvođači su ispunili sve tehnološke obaveze. Žetva je već počela i kod ranih sorti pšenice.

"Za sada, rezultati na 2-3 odsto ukupnih površina na kojima je počela žetva nisu zadovoljavajući, jer imamo jako nisku hektolitarsku masu, i prinos je oko 4,5 t/ha, što je ispod proseka koji smo imali do sada" navodi Baba.

Osim nižih prinosa, visoke temperature i padavine su kod pšenice uzrokovale i pojavu bolesti, što može dodatno umanjiti prinose. Zbog novih padavina ovih dana, uprkos povećanoj vlazi, stručnjaci savetuju da se žetva kod svih ovih kultura završi u optimalnim rokovima, da ne bi došlo do poleganja useva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik