Pet stvari na koje treba da obratite pažnju ako započinjete svoj biznis

Bez autora
Jun 18 2018

Država sve više obraća pažnju na mlade poljoprivrednike koji započinju biznis u oblasti poljoprivrede, rekao je ministar Branislav Nedimović na panelu kojim je otvoren izbor za “Blic preduzetnika 2017”. Na panelu “Država i mali biznis” povodom početka ovogodišnje akcije, učesnici su poručili da je važno pomoći preduzetnicima kako ne bi ostali u sivoj ekonomiji, ali da im treba pomoći i edukovati kako ne bi odustali posle prve godine rada. Preduzetnicima početnicima najčešće je važno da, osim obezbeđivanja novca, ne gube vreme na duge birokratske procedure ali i da imaju nekoga od koga mogu da potraže savet o vođenju kompanije, razvoju biznisa...

Pet stvari na koje treba da obratite pažnju ako započinjete svoj biznisDržava sve više obraća pažnju na mlade poljoprivrednike koji započinju biznis u oblasti poljoprivrede, rekao je ministar Branislav Nedimović na panelu kojim je otvoren izbor za “Blic preduzetnika 2017”.

Na panelu “Država i mali biznis” povodom početka ovogodišnje akcije, učesnici su poručili da je važno pomoći preduzetnicima kako ne bi ostali u sivoj ekonomiji, ali da im treba pomoći i edukovati kako ne bi odustali posle prve godine rada.

Preduzetnicima početnicima najčešće je važno da, osim obezbeđivanja novca, ne gube vreme na duge birokratske procedure ali i da imaju nekoga od koga mogu da potraže savet o vođenju kompanije, razvoju biznisa...

U svemu tome veliku podršku pružaju im i Privredna komora Srbije (PKS), Srpska asocijacija menadžera (SAM), kao i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ)...

Iz sive zone u legalne tokove

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je na Blicovom panelu da će služba ove godine izdvojiti oko 600 miliona dinara za one koji žele da započnu sopstveni biznis. Kako je rekao, najčešće oblasti u kojima mladi privrednici započinju biznis su oblasti proizvodne i prerađivačke industrije, zatim u oblasti usluga i zanata.

Martinović je objasnio da subvencijama NSZ mladi privrednici koji su i poslovali u sivoj zoni, lakše ulaze u legalne tokove gde posle normalno posluju.

Partnerski sa bankomKada je reč o novcu, preduzetnici traže partnere na koje mogu da se oslone. Dušan Mihailović, član IO Eurobanke istakao je da upravo takav odnos ima banka prema preduzetnicima - partnerski.

- Imamo mnogo vlasnika malih preduzeća koji biznis finansiraju iz sopstvenih sredstava i to im limitira dalji rast. Mi ulazimo sa njima u aranžmane koji omogućavaju i finansiranje malog biznisa - istakao je Mihailović.

On se osvrnuo i na uštedu vremena koje je preduzetnicima više nego važno i objasnio da im Eurobanka pruža i ovu mogućnost.

- Neko ko vodi uspešnu kompaniju hoće da ima banku u svom džepu 24/7 i mi klijentima omogućavamo da trasakcije mogu da urade u istom momentu - naglasio je Mihailović.

Učiti na greškama

Kao neko ko dugo godina radi sa menadžerima i ima poslovnog iskustva u saradnji sa mladim preduzetnicima, izvršna direktorka SAM, Jelena Bulatović, rekla je da je početnicima pre svega važna podrška.

- Mi u asocijaciji mlade preduzetnike savetujemo da ne odustaju, da pokušaju i drugi, i treći put. Mi u Srbiji inače teško praštamo neuspeh, a važno je da znamo da su greške prihvatljive i da se iz njih uči - naglasila je Jelena Bulatović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da preduzetnici moraju da znaju i da nije svakom start-apu uspeh zagarantovan.

- Mi imamo predstavu da kad daš novac za start-ap mora uspeti svaki projekat, a ne postoji nijedna zemlja kojoj to polazi za rukom. Ako uspeju dva od deset, oni će vratiti ulaganja za svih ovih deset. Pođite od sebe, da li je baš svaka vaša aktivnost bila uspešna? Nema šanse. A zamislite koliko je tek teško u biznisu gde su ajkule na sve strane - rekao je ministar Nedimović.

Predlozi zakonaPreduzetnici često i sami imaju ideje na koji način bi trebalo dopuniti ili izmeniti regulative kako bi njima olakšali poslovanje, ali kako ni država ne bi bila uskraćena. Baš zbog toga, naglasila je Branislava Simanić, u PKS često se mogu čuti ideje samih preduzetnika o razvoju zakona.

- PKS je formirala Parlament preduzetnika, koji predstavlja najviše telo za odluke u ovom domenu, i preduzetnici mogu kroz to telo da daju predloge izmena zakona i rešavaju pitanja koja ih opterećuju, poput parafiskalnih nameta - pojasnila je Branislava Simanić, direktorka sektorka preduzetništva PKS.

Oblasti u koje treba ulagati

Panelisti “Blica” koji su svojim izlaganjima i otvorili izbor za “Blic preduzetnika 2017” ukazali su i na koje biznise bi trebalo obratiti pažnju, odnosno gde možda leži i potencijalni profit ukoliko se sa njim na vreme počne i - ne odustane.

Osim Martinovića koji je kazao da je budućnost u digitalizaciji, ali i da su zanati i dalje perspektivni, panelisti su skrenuli pažnju i na poljoprivrednike.

- Poljoprivreda je, u najširem smislu reči, jedan vid preduzetništva. Poslovanje poljoprivrednika se ne razlikuje od poslovanja preduzetnika, s tim što njegov rad najviše zavisi od vremenskih uslova - rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je istakao i da će na razvoj preduzetništva uticati i digitalizacija državne uprave, i da će im to upravo pomoći da uštede novac i vreme na šalterima.

Blic preduzetnik 2017.

Na panel-diskusiji “Država i mali biznis” rečeno je da će žiri u narednim nedeljama od prijavljenih 300 preduzeća u Srbiji selektovati 50 najboljih, a zatim će detaljnim uvidom žiri odabrati deset najuspešnijih kandidata i na kraju odlučiti pobednika “Blic preduzetnika 2017”.

Ove godine partner Blica u izboru najboljeg preduzetnika je Eurobanka koja će najboljeg preduzetnika nagraditi sa milion dinara. U žiriju su Siniša Mali, ministar finansija, Zoran Martinović, direktor Nacionalne služba za zapošljavanje, Dušan Mihailović, član IO Eurobanka, Jelena Bulatović izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera, Branislava Simanić direktorka sektora preduzetništva Privredne komore Srbije i novinarka “Blica” Suzana Lakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik