Malinari se suočavaju sa problemom otkupa maline

Bez autora
Jun 19 2018

Problemi proizvođača malina u BiH nastavljaju se i ove godine. Naime, samo što je počela berba pojedini vlasnici hladanjača odlučili su da će obustaviti otkup maline. Jedan od otkupljivača koji je na dan obustavio otkup jeste i otkupljivač ESOF iz Donjeg Vakufa koji je u utorak izdao saopštenje u kojem se navodi da se otkup maline odgađa na jedan dan, a da od 20. juna otkup ograničava po dunumu. Kako je kazao Enver Avdić, direktor ESOF-a, na ovu odluku utjecao je ovogodišnjeg prirodnog fenomena naglog sazrijevanja maline, te su bili primorani da privremeno blokiraju otkup.

Malinari se suočavaju sa problemom otkupa malineProblemi proizvođača malina u BiH nastavljaju se i ove godine. Naime, samo što je počela berba pojedini vlasnici hladanjača odlučili su da će obustaviti otkup maline.

Jedan od otkupljivača koji je na dan obustavio otkup jeste i otkupljivač ESOF iz Donjeg Vakufa koji je u utorak izdao saopštenje u kojem se navodi da se otkup maline odgađa na jedan dan (19. juni), a da od 20. juna otkup ograničava po dunumu.

Kako je za Oslobođenje kazao Enver Avdić, direktor ESOF-a, na ovu odluku utjecao je ovogodišnjeg prirodnog fenomena naglog sazrijevanja maline, te su bili primorani da privremeno blokiraju otkup.

- Danas ćemo nastaviti sa otkupom, ali po ograničenim količinama, kazao je Avdić, dodajući da još nije poznata otkupna cijena maline.

Otkupna cijena maline nedavno je i malinare iz Srbije natjerala na višednevne proteste, a početkom ove sedmice svoje nezadovoljstvo otkupnim cijenama, koje su kažu trenutno niže od troškova prizvodnje, iskazali su i poljski malinari koji su prestali da beru maline, crne ribizle i drugo slično voće.

Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 eura, a maline hladnjače i prerađivači otkupljuju ih po cijeni od svega 0,51 do 0,56 eura za kilogram. Cijena maline prošle godine u BiH se kretala od od 1,60 KM do 2,10 KM (0,82 do 1,02 eura).

Također, početkom sedmice u Leskovcu je otkupna cijena maline pala sa 100 dinara (1,6 KM) na 80 dinara (1,30 KM), koliko su plaćali manji hladnjačari, a nagli pad cijene pravdali su kišom. Agencija Beta prenosi da je do naglog pada otkupnih cijena maline došlo i u Brusu, gdje se kilogram otkupljivao po 60 (1 KM) do 80 (1,3 KM) dinara, u zavisnosti od klase, a u Arilju po 100 (1,65 KM) i 105 (1,7 KM) dinara po kilogramu.

Prema riječima Ljubiše Alempića, predsjednika Udruženja Vilamet iz Bratunca, kod njih nema problema sa otkupom maline, a jedini problem jeste loše vrijeme i stalne padavine koje utiču na berbu i slabiji kvalitet maline.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik