U Sićevačkoj klisuri počeli radovi na asfaltiranju auto-puta

Bez autora
Jun 19 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji Koridora 10, na deonici od Bancareva do Crvene Reke, gde je danas započelo asfaltiranje saobraćajnih traka. Ona je, u prisustvu direktora "Koridora" i "Puteva Srbije", načelnika Nišavskog i Pirotskog okruga i gradonačelnika Niša i Pirota, ukazala na to da je Sićevačka klisura, pored Grdeličke, najteža deonica na Koridoru 10. Ona je rekla da su u pitanju deonice na kojima se radi danonoćno, izrazivši želju da građani naše zemlje budu upoznati s onim što se radi i kojom brzinom se napreduje.

U Sićevačkoj klisuri počeli radovi na asfaltiranju auto-putaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji Koridora 10, na deonici od Bancareva do Crvene Reke, gde je danas započelo asfaltiranje saobraćajnih traka.

Mihajlović je, u prisustvu direktora "Koridora" i "Puteva Srbije", načelnika Nišavskog i Pirotskog okruga i gradonačelnika Niša i Pirota, ukazala na to da je Sićevačka klisura, pored Grdeličke, najteža deonica na Koridoru 10.

Ona je rekla da su u pitanju deonice na kojima se radi danonoćno, izrazivši želju da građani naše zemlje budu upoznati s onim što se radi i kojom brzinom se napreduje.

Nakon što ovo završimo, sledi opremanje tunela i do kraja godine imaćemo kompletno gotov Koridor 10, i istočni i južni krak, ukazala je Mihajlović.

Ona je istakla da će u odnosu na 2014. godinu, kada su kroz Srbiju prošla 34 miliona automobila, do kraja ove godine taj broj biti 54 miliona.

Ovo je veoma značajan koridor i tužno je što ga neki pre nas nisu završili. Ove godine imaćemo za 20 miliona više vozila u odnosu na pre četiri godine. Srbija ima odličnu poziciju i to treba da iskoristimo, podvukla je Mihajlović.

Takođe, ona je dodala i da sve studije pokazuju da će završetkom Koridora 10 broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom biti smanjen za 10 do 20 odsto.

Pored toga, vreme prevoza putnika i robe biće skraćeno, a troškovi umanjeni. Sve to doprinosi većem privrednom rastu naše zemlje, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se završetkom Koridora 10 i deonice Koridora 11 od Obrenovca do Preljine završava jedan i da se započinje novi investicioni ciklus, ne samo u drumskoj, već i železničkoj i avio-infrastrukturi.

Srbija će naredne godine krenuti u izgradnju Moravskog koridora, deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, kao i "auto-puta mira" Niš–Merdare–Priština, najavila je Mihajlović i dodala da je za sve navedene projekte završena projektno-tehnička dokumentacija, eksproprijacija i obezbeđena garancija u budžetu.

Pored toga, kako je navela, pregovaramo sa kineskom kompanijom CRBC o potpisivanju komercijalnog ugovora za Fruškogorski koridor i razgovaramo o izgradnji auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da Srbija danas ima stabilan budžet i da Vlada može da stane iza svake svoje investicije, poručivši da novim investicionim ciklusom vrednim više od pet milijardi evra, stvaramo osnovu za još veći privredni razvoj.

Direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić rekao je da je ovo jedna od najzahtevnijih deonica na kojoj se radi 24 časa u svim vremenskim uslovima.

Babić je izrazio zahvalnost "Aktoru" na kvalitetnom radu, Zorani Mihajlović i resornom ministarstvu na timskom radu i podršci.

U najbržem roku ćemo završiti Koridor 10 i građanima predati kvalitetan put, rekao je on.

Načelnik Nišavskog okruga Dragana Sotirovski istakla je značaj ulaganja države u ovaj deo Srbije.

Ovaj projekat je za nas važan jer pokazuje da nas država nije zaboravila. Završetkom Koridora 10 spajamo ne samo Niš i Pirot, već i ovaj kraj sa Sofijom i Evropom. A kada završimo i auto-put ka Prištini, s pravom možemo da kažemo da je Niš raskršće na Balkanu, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je Koridor 10 jedan od značajnijih projekata na teritoriji grada Niša, koji ovaj deo Srbije otvara za nove investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik