U velikim, srednjim i malim preduzećima 78, 3 odsto radnika u privredi

Bez autora
Jun 19 2018

Velika, srednja i mala preduzeća su u 2017. ostvarila četiri petine svih finansijskih rezultata i zapošljavaju 78,3 odsto radnika u privredi, izjavila je registratorka u Registru finansijskih izveštaja Ružica Stamenković.Ova grupacija je po profitabilnosti i stabilnosti navedena kao pozitivan primer, navodi se u izveštaju poslovanju privrede u prošloj godini Agencije za privredne registre. U izveštaju se navodi da je privreda Srbije 2017. godine nastavila tendenciju blagog oživljavanja.

U velikim, srednjim i malim preduzećima 78, 3 odsto radnika u privrediVelika, srednja i mala preduzeća su u 2017. ostvarila četiri petine svih finansijskih rezultata i zapošljavaju 78,3 odsto radnika u privredi, izjavila je registratorka u Registru finansijskih izveštaja Ružica Stamenković na konferenciji za novinare.

Ova grupacija je po profitabilnosti i stabilnosti navedena kao pozitivan primer, navodi se u izveštaju poslovanju privrede u prošloj godini „Agencije za privredne registre (APR).

U izveštaju se navodi da je privreda Srbije 2017. godine nastavila tendenciju blagog oživljavanja. Bruto domaći proizvod je na godišnjem nivou porastao za 1.9 odsto, dok je industrijska proizvodnja povećana za 3.5 odsto.

Ocenjeneno je da su pozitivnim kretanjima doprinela veća investiciona ulaganja i porast spoljnotrgovinske razmene.

U izveštaju se takođe navodi da je na bolji poslovni ambijent uticala i niska stopa inflacije 3.05 odsto kao i jačanje domaće valute.

Stamneković je naglasila da je rast profitabilnosti zabeležen u poslovanjima javnih preduzeća, koja su poslednje tri godine završila sa dobitkom.

Kako je rekla, nosioci profitabilnosti su prerađivačka industrija, trgovina, sektor informisanja i komunikacija, rudarstvo, poslovanje nekretninama, građevinasrtvo i usluge smeštaja i ishrane.

Takođe je rekla da su privredna društava u stečaju i likvidaciji, poboljšala rezultate i njihov negativan neto rezultat manji je za 11.7 odsto.

Ona je naglasila da su zaduženost i nelikvidnost i dalje problemi sa kojima se domaća privreda suočava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik