Srpski malinari inspirisali poljske malinare, protesti u obe države

Bez autora
Jun 19 2018

Otkupna cena maline pala je na 80 dinara u Leskovcu i pojedinim drugim krajevima Srbije, zbog čega su proizvođači najavili nove protest za petak, 22. jun. Reagujući na ove vesti, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je malinarima da pregovara sa hladnjačarima da povećaju otkupnu cenu na 125 do 135 dinara po kilogramu. Zbog čega sada ministar pregovara o ceni sa hladnjačarima, kada je ranije tvrdio da cenu određuje tržište i da vlada ne može da se meša u to, nije jasno. Tek, malinari ne odustaju od protesta, koji će, kako najavljuju, održati „mirnom vožnjom“ bez blokade puteva. Malinari tvrde da tržištem upravlja kartel otkupljivača i hladnjačara koji ih ucenjuje „ponižavajućim cenama“ koje su u nekim slučajevima spustili na samo 50 dinara po kilogramu, što, kako kažu, nije dovoljno ni za plate beračima.

Srpski malinari inspirisali poljske malinare, protesti u obe državeOtkupna cena maline pala je na 80 dinara u Leskovcu i pojedinim drugim krajevima Srbije, zbog čega su proizvođači najavili nove protest za petak, 22. jun.

Reagujući na ove vesti, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je malinarima da pregovara sa hladnjačarima da povećaju otkupnu cenu na 125 do 135 dinara po kilogramu. Zbog čega sada ministar pregovara o ceni sa hladnjačarima, kada je ranije tvrdio da cenu određuje tržište i da vlada ne može da se meša u to, nije jasno.

Tek, malinari ne odustaju od protesta, koji će, kako najavljuju, održati „mirnom vožnjom“ bez blokade puteva. Malinari tvrde da tržištem upravlja kartel otkupljivača i hladnjačara koji ih ucenjuje „ponižavajućim cenama“ koje su u nekim slučajevima spustili na samo 50 dinara po kilogramu, što, kako kažu, nije dovoljno ni za plate beračima. Zbog toga će, ako se stanje sa cenom ne promeni, razmisliti o daljim koracima.

Slične probleme sa niskom otkupnom cenom imaju i njihove kolege iz Poljske koje su posegle za drugačijim metodama borbe protiv otkupljivača. Naime, poljski malinari su najavili da prestaju da beru maline kako bi naterali hladnjačare da podignu cenu otkupa, a vladu da donese novi zakon o otkupu.

Cena maline u Poljskoj iznosi od 0,51 do 0,56 evra po kilogramu (oko 66 dinara), dok procene govore da je proizvođačka cena 0,79 evra (oko 93 dinara).

Zanimljivo je da poljski mediji prenose da su tamošnje malinare za proteste nadahnule njihove kolege iz Srbije, kada su videli slike blokiranih puteva iz ovdašnjih krajeva.

Praktično, zahtevi su isti kao u Srbiji, jer malinari tamo takođe insistiraju da se cena maline formira već na proleće, kako im se ne bi dešavalo da se cena menja svaki dan. Kako kažu, da su znali da će cena ovoliko pasti, ne bi ovog proleća svoje maline prskali radi većeg roda i povećavali svoje proizvodne troškove. Poljska godišnje proizvede oko 100.000 tona malina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik