Naplata potraživanja preduzeća i dalje veliki problem

Bez autora
Jun 19 2018

Naplata potraživanja preduzeća i dalje je jedan od najvećih problema u privredi Srbije, a svoje usluge firme u proseku naplaćuju za 69 dana, dok obaveze izmiruju za 118 dana. U nezavidnom položaju su mikropreduzeća koja ustvari postaju kreditori velikih firmi koje im ne placahju usluge na vreme što je pokazatelj i nedostatka tekućih izvora finansiranja kako bi se na vreme izmirivale obaveze, rekla je danas registrator u Agenciji za privredne registre Ružica Stamenković. Ona je na predstavljanju izveštaja istakla da velike probleme imaju mikro privredna društva koja naplaćuju svoja potraživanja za 117 dana, a svoje obaveze izmiruju za 322 dana.

Naplata potraživanja preduzeća i dalje veliki problemNaplata potraživanja preduzeća i dalje je jedan od najvećih problema u privredi Srbije, a svoje usluge firme u proseku naplaćuju za 69 dana, dok obaveze izmiruju za 118 dana.

U nezavidnom položaju su mikropreduzeća koja ustvari postaju kreditori velikih firmi koje im ne placahju usluge na vreme što je pokazatelj i nedostatka tekućih izvora finansiranja kako bi se na vreme izmirivale obaveze, rekla je danas registrator u Agenciji za privredne registre Ružica Stamenković.

Ona je na predstavljanju izveštaja "Poslovanje privrede u 2017. godini" istakla da velike probleme imaju mikro privredna društva koja naplaćuju svoja potraživanja za 117 dana, a svoje obaveze izmiruju za 322 dana.

"Država je donela zakon o izmirivanju obaveza ali disciplina izmirivanja ovih obaveza je očigledno ostavljena na moral preduzeća", kaže Stamenković.

Iako propisi postoje, bitno je poštovanje discipline i sankcije za neizmirivanje obaveza kojih, kaže Stamenković, nažalost nema previše.

Kaže da je zbog toga i logično da mala privredna društva ne posežu za uzimanjem kratkoročnih kredita jer im je to previše rizično.

"Oni zapravo treba da izmiruju obaveze po kamatama, da vrate glavnicu, a istovremeno da obrnu pozajmljeni kapital i iz njega stvore nove vrednosti iz kojih će moći da vrate to dugovanje", objašnjava Stamenković i podseća da je reč o "Vrzinom kolu" u kojem veliki duguju malima, a zatim dolazi do kašnjenja u izmirivanju obaveza.

Stamenković objašnjava da praksa pokazuje da dostizanje pravde na sudu traje predugu te da se mnogi zato ne odlučuju da svoja prava potraže pred sudovima.

"Postoji nepisano pravilo nezameranja između privrednih društava. Oni se tuže samo kada je reč o velikim potraživanjima, a manja potraživanja, šta god to značilo, ne idu na sud", rekla je Stamenković.

Naplata potraživanja i izmirivanja obaveza preduzeća je pokazatelj koji najbolje govori o kašnjenju u izmirivanju obaveza u odnosu na naplatu potrozivanja, odnosno, da preduzeća imaju nedostatak tekućih izvora za plaćanje računa.

Najbolji odnos između naplate potraživanja i izmirivanja obaveza je kod velikih, srednjih i malih firmi i kreće se od 60 i 80 dana kod velikih, 61 i 87 kod srednjih, i 68 odnosno 99 kod malih preduzeća.

Najgore stanje, prema podacima APR, je u sektoru poslovanja sa nekretninama gde je naplata potraživanja 183 dana, a obaveze izmiruju za 358 dana.

Karakterističan je sektor usluge smeštaja i ishrane gde se najveći deo usluga naplaćuje u gotovini.

"Oni zapravo najbrže naplaćuju svoja potraživanja i to rade u 29 dana, međutim, ovaj sektor ne izmiruje obaveze tom brzinom, već to čine za 165 dana", navodi Stamenković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik