Radnici besni: Div zarađuje, radnicima 12 evra na sat

Bez autora
Jul 17 2018

Više hiljada radnika u evropskim magacinima američke kompanije Amazon stupilo je u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada i veće plate.Za danas je najavljen štrajk magacionera Amazona u Nemačkoj, čime će se pridružiti kolegama iz Španije i Poljske koji su juče stupili u štrajk. Nemački sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi sazvao je jednodnevni štrajk kako bi podržao zahteve za ugovorima koji bi garantovali zdrave radne uslove u skladištima najveće svetske kompanije za e-trgovinu.

Radnici besni: Div zarađuje, radnicima 12 evra na satViše hiljada radnika u evropskim magacinima američke kompanije Amazon stupilo je u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada i veće plate. Za danas je najavljen štrajk magacionera Amazona u Nemačkoj, čime će se pridružiti kolegama iz Španije i Poljske koji su juče stupili u štrajk, prenosi agencija Rojters.

Nemački sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi sazvao je jednodnevni štrajk kako bi podržao zahteve za ugovorima koji bi garantovali zdrave radne uslove u skladištima najveće svetske kompanije za e-trgovinu.

"Poruka je jasna - dok onlajn div zarađuje, štedi novac na zdravlju svojih radnika", rekla je Štefani Nucenberger iz sindikata Verdi, a prenosi En-Bi-Si njuz.

Neki od radnika u magacinima tvrde da dobijaju kazne ako uzmu slobodne dane, te da toliko naporno rade da ne mogu da uzmu ni pauzu za toalet.

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Nemačkoj podudara se sa Amazonovim promotivnim danom "Prime Day-om", dok se radnici u Španiji nalaze u trodnevnom štrajku.

U Amazonu očekuju da će se samo deo od 12.000 njihovih radnika u Nemačkoj pridružiti štrajku i da to neće utecati na isporuke na "Prime Day".

Takođe naglašavaju da Amazonova centralna skladišta nude konkurentnu platu i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja.

Stalno zaposleni zarađuju 12,22 evra po satu ili više nakon dve godine.Nemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je prošle godine za 20 posto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 posto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik