Jedino TE Pljevlja dobila integrisanu dozvolu za rad

Bez autora
Jul 19 2018

Od pet velikih zagađivača okoline jedino je nedavno Termoelektrana Pljevlja dobila integrisanu dozvolu za rad koja se izdaje na pet godina. Generalna direktorica za životnu sredinu u Ministarstvu turizma, Ivana Vojinović, kazala je da je zahtjev Kombinata aluminijuma vraćen na dopunu zbog znatnih nedostataka. Željezara Tosčelik je prošle sedmice dostavila obnovljeni zahtjev, Kovačnici Podgorica je odbijen, a Svinjogojska farma u Spužu nije ga ni dostavila, rekla je Vojinović. Izdavanje te dozvole ne znači da je postrojenje u tom momentu usklađeno sa evropskim standardima, već ona definiše plan zadataka koji se moraju sprovesti da bi se povećala odgovornost prema okolini. Prošlo je 13 godina od kada je trebalo da te kompanije, po Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, imaju ovu dozvolu, a posljednji rok je istekao 1. januara.

Jedino TE Pljevlja dobila integrisanu dozvolu za radOd pet velikih zagađivača okoline jedino je nedavno Termoelektrana (TE) Pljevlja dobila integrisanu dozvolu za rad koja se izdaje na pet godina. Generalna direktorica za životnu sredinu u Ministarstvu turizma, Ivana Vojinović, kazala je da je zahtjev Kombinata aluminijuma (KAP) vraćen na dopunu zbog znatnih nedostataka.

“Željezara Tosčelik je prošle sedmice dostavila obnovljeni zahtjev, Kovačnici Podgorica je odbijen, a Svinjogojska farma u Spužu nije ga ni dostavila”, rekla je Vojinović, prenosi Pobjeda.

Izdavanje te dozvole ne znači da je postrojenje u tom momentu usklađeno sa evropskim standardima, već ona definiše plan zadataka koji se moraju sprovesti da bi se povećala odgovornost prema okolini.

Prošlo je 13 godina od kada je trebalo da te kompanije, po Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, imaju ovu dozvolu, a posljednji rok je istekao 1. Januara.

U Ministarstvu su odlučili da više ne produžavaju rokove, nego da pooštre kazne. Izmjene zakona su prije nekoliko dana ušle u skupštinsku proceduru, a kazna za kompanije koje nemaju ovu dozvolu podignuta je sa sadašnjih maksimalno 15 na 40 hiljada eura.

Vojinović je kazala da 1. januara ni jedno od tih pet postrojenja nije imalo integrisanu dozvolu za rad, zbog čega se morao mijenjati zakon.

“Ovoga puta Vlada se nije opredijelila za produženje roka nego za pooštravanje kazne. Prilikom dostavljanja obimne dokumentacije kompanije imaju obavezu da dostave i finansijsku garanciju za dobro izvršenje posla u visini od 20 odsto planirane investicije za tu godinu”, objasnila je Vojinović.

Dugo se, kako je podsjetila, odlagalo povećanje novčnih kazni, ali je sada sazrelo vrijeme, iako će one dodatno opteretiti rad tih postrojenja.

“To je bio jedini način da se privole da odgovornije rade na zaštiti vode, vazduha i zemlje”, kazala je Vojinović, koja smatra da će pooštravanje novčane kazne podstaći firme da ubrzaju pribavljanje te dozvole.

Ona je pohvalila Elektroprivredu (EPCG) koja je dobila integrisanu dozvolu za rad TE Pljevlja.

“Zahtjev EPCG je bio urađen po najboljim standardima koje propisuje Direktiva EU. Izradili su veoma dobre planove prilagođavanja rada ovog postrojenja i Agencija za zaštitu životne sredine je izdala integrisanu dozvolu za rad”, rekla je Vojinović, dodajući da je izdavanje te dozvole složen proces, koji stvara probleme i državama EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik