Očekuje se reakcija Bruxellesa na program restrukturiranja Uljanika

Bez autora
Jul 19 2018

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je uoči sjednice Vlade izjavio kako se iz Bruxellesa očekuje prva reakcija na program restrukturiranja Uljanika, za koju se nada da će biti pozitivna, te vjeruje kako će do godišnjih odmora imati model za početak restrukturiranja. Na upit kako se misli riješiti pitanje Uljanika, Horvat je rekao da je program restrukturiranja u Bruxellesu te da se čeka prva reakcija Europske komisije, za koju se nada da će biti pozitivna. U sljedećih mjesec dana očekujemo intenzivne razgovore i pregovore na tu temu i siguran sam da ćemo do godišnjih odmora imati verificirani modalitet za početak restrukturiranja Uljanika.

Očekuje se reakcija Bruxellesa na program restrukturiranja UljanikaMinistar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je uoči sjednice Vlade izjavio kako se iz Bruxellesa očekuje prva reakcija na program restrukturiranja Uljanika, za koju se nada da će biti pozitivna, te vjeruje kako će do godišnjih odmora imati model za početak restrukturiranja.

Na novinarski upit kako se misli riješiti pitanje Uljanika, Horvat je rekao da je program restrukturiranja u Bruxellesu te da se čeka prva reakcija Europske komisije, za koju se nada da će biti pozitivna.

"U sljedećih mjesec dana očekujemo intenzivne razgovore i pregovore na tu temu i siguran sam da ćemo do godišnjih odmora imati verificirani modalitet za početak restrukturiranja Uljanika", kazao je Horvat.

Upitan koliko će država morati dati iz proračuna za dugove Uljanika, rekao je da u ovom trenutku nije prioritetno pitanje koliku će obvezu država preuzeti u restrukturiranju, nego kakav će biti efekt restrukturiranja.

"Ono što želimo, kao i u segmentu Agrokora, jest osposobiti ne samo Uljanik, već cijelu Uljanik grupu, da posluje pozitivno i da se konačno presiječe modalitet ugovaranja brodova s unaprijed predviđenim minusima i nekim drugim problemima unutar samog ugovaranja. Za završiti knjigu narudžbi koja je u ovom trenutku na razini 17 brodova trebat će ukupno oko 570 milijuna eura", rekao je Horvat.

Marić: Pričekajmo detalje

Ministar financija Zdravko Marić izjavio da u ovom trenutku ne bi ništa komentirao oko spasa Uljanika, jer se sve oko toga još priprema.

"U ovom trenutku ne bih ništa komentirao oko Uljanika, osim da je sve još u nacrtu ili 'draftu' i da imamo određene kanale komunikacije prema Europskoj komisiji, a kada bude sve spremno onda ćemo moći više reći", odgovorio je Marić novinarima ispred Vlade.

Dodao je kako se u svakom planu restrukturiranja uvijek predviđa da država podmiri neki iznos, te da je tako bilo i drugdje, a ne samo u Uljaniku.

Na neki dan održanom sastanku u Vladi, dodao je Marić, dogovorene su intenzivne aktivnosti na finaliziranju programa restrukturiranja i da se s EK-om vidi kada je realno očekivati neki odgovor.

"Kako i oni idu na godišnji vidjet ćemo hoćemo li dobiti odgovor u kolovozu", rekao je Marić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik