Ponovo upitan izvoz bh. mlijeka i pavlake na Kosovo

Bez autora
Jul 19 2018

Vanjskotrgovinska komora BiH zatražila je hitnu reakciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nakon informacije da je Ministarstvo ekonomije Kosova donijelo odluku o uvođenju zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te Odluku o uvođenju zaštitnih mjera prilikom uvoza voća i povrća iz svih zemalja na teritoriju Kosova koja stupa na snagu 18. jula ove godine. Iako je uvidom u statističke podatke o uvozu i izvozu BiH-Kosovo evidentno da BiH nema registrovan izvoz svježeg voća i povrća, ostvaruje se značajan izvoz mlijeka i pavlake na tržište Kosova. Budući da se radi o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije BiH, zatraženo je da se što hitnije preduzmu sve mjere kako bi se spriječilo nametanje carine od 17% na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na Kosovo.

Ponovo upitan izvoz bh. mlijeka i pavlake na KosovoVanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine zatražila je hitnu reakciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nakon informacije da je Ministarstvo ekonomije Kosova donijelo odluku o uvođenju zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te Odluku o uvođenju zaštitnih mjera prilikom uvoza voća i povrća iz svih zemalja na teritoriju Kosova koja stupa na snagu 18. jula ove godine.

- Iako je uvidom u statističke podatke o uvozu i izvozu BiH-Kosovo evidentno da BiH nema registrovan izvoz svježeg voća i povrća, ostvaruje se značajan izvoz mlijeka i pavlake na tržište Kosova. Budući da se radi o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije BiH, zatraženo je da se što hitnije preduzmu sve mjere kako bi se spriječilo nametanje carine od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na Kosovo,naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Iz Komore napominju da je prošle godine mliječna industrija BiH počela da bilježi znatan pomak u izvozu, te da tržište Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Prema podacima kojima raspolaže VTK BiH, ukupan izvoz za tarife navedene u toj odluci u 2017. godini je iznosio više od 10 miliona KM, a u 2018. godini oko 4,7 miliona KM iz čega je vidljivo od kolikog značaja je izvoz za BiH mliječnu industriju na ovo tržište.

U zahtjevu Komora traži od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, ukoliko Odluka zaista stupi na snagu, uvede recipročne mjere u skladu sa proizvodima koji se uvoze sa Kosova, te predložila da se posebna pažnja obrati na uvoz vode, mineralne i gazirane sa dodatkom šećera kao primjerom finalnog proizvoda koji se uvozi sa ove teritorije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik