Kursne razlike napravile minus centralnoj banci

Bez autora
Jul 19 2018

Narodna banka Srbije imala je u 2017. godini računovodstveni gubitak od 83,1 milijardu dinara, pokazuje godišnji finansijski izveštaj. Podsećanja radi, u 2016. godini centralna banka je imala dobit od 49,2 milijarde dinara. Razlog su kursne razlike, tačnije, ova stavka u finansijskom izveštaju pokazuje da su ovi rashodi koštali NBS čak 84,8 milijardi dinara. Kada se isključe kursne razlike, Narodna banka Srbije je u 2017. godini, kao i u 2016, ostvarila dobitak iz operativnog poslovanja. Jačanje dinara koštalo je centralnu banku, kao što je godinu dana ranije njegovo slabljenje bilo razlog za pozitivan rezultat. U centralnoj banci kažu da cilj monetarne politike, kao i poslovanja NBS, nije ostvarivanje profita, niti se ona u svom poslovanju rukovodi primarno nastojanjem da ostvari profit.

Kursne razlike napravile minus centralnoj banciNarodna banka Srbije (NBS) imala je u 2017. godini računovodstveni gubitak od 83,1 milijardu dinara, pokazuje godišnji finansijski izveštaj. Podsećanja radi, u 2016. godini centralna banka je imala dobit od 49,2 milijarde dinara.

Razlog su kursne razlike, tačnije, ova stavka u finansijskom izveštaju pokazuje da su ovi rashodi koštali NBS čak 84,8 milijardi dinara. Kada se isključe kursne razlike, Narodna banka Srbije je u 2017. godini, kao i u 2016, ostvarila dobitak iz operativnog poslovanja. Jačanje dinara koštalo je centralnu banku, kao što je godinu dana ranije njegovo slabljenje bilo razlog za pozitivan rezultat

U centralnoj banci kažu da cilj monetarne politike, kao i poslovanja NBS, nije ostvarivanje profita, niti se ona u svom poslovanju rukovodi primarno nastojanjem da ostvari profit. To je ujedno i svetski standard u centralnom bankarstvu.

Centralne banke su zakonom ovlašćene da koriste instrumente monetarne politike kako bi postigle i očuvale cenovnu i finansijsku stabilnost, dok je finansijski rezultat centralne banke posledica kretanja faktora van njenog uticaja, kao i njenog operativnog poslovanja koje odražava korišćene instrumente monetarne politike.

Nema primera nigde u svetu da je profit definisan kao cilj centralne banke, niti da se njena uspešnost ili neuspešnost meri ostvarenim dobitkom ili gubitkom.

Osnovni cilj monetarne politike, dodaju, kako je i definisano članom 3. Zakona o NBS, jeste postizanje i održavanje stabilnosti cena. Pored tog osnovnog cilja, cilj NBS jeste i očuvanje finansijske stabilnosti.

– Finansijski rezultat centralne banke posledica je brojnih faktora kao što je kretanje međuvalutnih odnosa, cena zlata, cena hartija od vrednosti… Reč je o kretanjima na međunarodnom finansijskom tržištu, na koje centralna banka nema nikakvog uticaja. Međutim, ta kretanja mogu da stvore znatne obračunske dobitke i gubitke, koji se samo knjigovodstveno iskazuju i nemaju efekat na gotovinske tokove. O karakteru dobiti i gubitka od kursnih razlika svedoči i odredba člana 77. stav 6. Zakona o NBS. Tom odredbom predviđeno je da se u budžet prenosi samo deo dobiti iz operativnog poslovanja, ali ne i od kursnih razlika, budući da takva dobit nije realna, već obračunska kategorija, pa se kao takva i ne može preneti u budžet. Zaključak je da dobit ili gubitak od kursnih razlika nemaju nikakvog uticaja na budžet i građane, jer su isključivo obračunske kategorije, navode u NBS.

Pojašnjavaju da s druge strane, operativni rezultat poslovanja centralne banke zavisi od makroekonomskih uslova u kojima se sprovodi monetarna politika s obzirom na to da ti uslovi utiču na stepen ekspanzivnosti ili restriktivnosti monetarne politike i dominantno opredeljuju visinu referentne kamatne stope pojedinih centralnih banaka.

Konkretno, kada se isključe kursne razlike iz iskazanog rezultata, NBS je u prošloj godini, kao i u 2016. godini, ostvarila dobitak iz operativnog poslovanja od 1,6 milijardi dinara.

– Ističemo i da se gubitak koji NBS zabeleži pokriva iz budžeta Republike Srbije samo u slučaju da on premašuje iznos posebnih rezervi i osnovnog kapitala NBS, što nije slučaj. Drugim rečima, ukupan finansijski rezultat NBS ostvaren u 2017. godini, u skladu sa Zakonom o NBS, pokriva se iz prethodno formiranih posebnih rezervi, i ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik