Kineska kompanija na tenderu za RTB Bor

Bez autora
Jul 22 2018

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang potvrdio je da se jedna kineska kompanija javila na tender za RTB Bor, koji je raspisala Vlada Srbije. Li Mančang je rekao da je, koliko je njemu poznato, desetak kompanija zainteresovano za RTB Bor, među kojima je i jedna kineska kompanija. Smatram da je to normalno i prirodno. Srbija ima zakone i propise na svetskom nivou, a sve kineske kompanije u Srbiji poštuju srpske propise, pa je tako i u slučaju RTB Bor. Nadamo se da će Srbija izabrati pravog partnera, koji će uspešno poslovati, reko je Mančang Ambasador je dodao da su trenutne kineske investicije u Srbiji vredne oko tri milijarde, ali da se ekonomska saradnja stalno unapređuje. Kao primere, naveo je nedavno potpisan Memorandum o saradnji sa fabrikom "Ikarbus".

Kineska kompanija na tenderu za RTB BorAmbasador Kine u Beogradu Li Mančang potvrdio je da se jedna kineska kompanija javila na tender za RTB Bor, koji je raspisala Vlada Srbije.

Li Mančang je, gostujući u emisiji Sedmica Radio Beograda, rekao da je, koliko je njemu poznato, desetak kompanija zainteresovano za RTB Bor, među kojima je i jedna kineska kompanija.

"Smatram da je to normalno i prirodno. Srbija ima zakone i propise na svetskom nivou, a sve kineske kompanije u Srbiji poštuju srpske propise, pa je tako i u slučaju RTB Bor. Nadamo se da će Srbija izabrati pravog partnera, koji će uspešno poslovati", reko je Mančang

Ambasador je dodao da su trenutne kineske investicije u Srbiji vredne oko tri milijarde, ali da se ekonomska saradnja stalno unapređuje. Kao primere, naveo je nedavno potpisan Memorandum o saradnji sa fabrikom "Ikarbus".

Potvrdio je poziv kineskog predsednika Si Đipinga predsedniku Vučiću da u septembru poseti Kinu i učestvuje na takozvanom "Letnjem Davosu".

To će, kako kaže, biti sjajna prilika se se učvrste i poboljšaju bilateralni i ekonomski partnerski odnosi dve zemlje

Veoma važan deo te saradnje je projekat "Jedan pojas jedan put".

"Moram da zahvalim vašem predsedniku Vučiću, koji je na vreme prepoznao ovakvu šansu, zbog koje je Srbija glavna tačka na tom putu", rekao je ambasador.

Čvrsto prijateljstvo Kine i Srbije

Ambasador Li Mančang, koji živi u Beogradu već 40 godina i za koga je, kako kaže Srbija druga domovina rekao je da Kina neguje čvrsto prijateljstvo prema našoj zemlji.

"Srbija je sad na dobrom putu, zaista. Samo neka nastavi ovako. Srbija sada ima najbolje rukovodstvo, stabilnu Vladu, mudru politiku. Uveren sam da će za deset godina biti još uspešnija i bogatija zemlja", rekao je Li.

Kina, kako je objasnio, podržava Srbiju na putu ka EU.

"Koliko vidim Evropska unija kaže da je Srbija dobrodošla. Međutim, ona uvek daje još po neki uslov. A što se Kosova i Metohije tiče, naš stav je jasan ю Kina ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije. Rezolucija 1244 je osnov za rešavanje tog problema", kaže Li za Sedmicu i pojašnjava: "Mi prihvatamo svako rešenje koje Beograd i Priština postignu. Moj lični stav je da pregovore koje sada vode Vučić i Tači treba nastaviti, ali bez rokova, već normalno i prirodno. Niko nikog ne treba da natera da prihvati ono što je mimo želje naroda".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik