Srbiji nedostaju konobari i kuvari, svi otišli da rade sezonski

Bez autora
Jul 22 2018

Konobari i kuvari postali su najtraženija zanimanja tamo gde ugostiteljstvo u Srbiji ostvaruje i najveće prihode u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru, no i ostatak zemlje bori se da dođe do ove radne snage. Nema lokala u ovim mestima na kojima ne piše da se "traži konobar ili kuvar". Razlog je jasan, naši radnici popunili su prazna radna mesta na primorju Crne Gore i Hrvatske, a mnogi odlaze i na rečne i prekookeanske brodove. Imam utisak da niko neće da radi, naći konobara i kuvara danas je gotovo nemoguće. Mahom unajmljujemo nekvalifikovanu radnu snagu koju obučavamo oko šest meseci, a pojedine, moram da kažem, učimo i osnovnom kućnom vaspitanju.

Srbiji nedostaju konobari i kuvari, svi otišli da rade sezonskiKonobari i kuvari postali su najtraženija zanimanja tamo gde ugostiteljstvo u Srbiji ostvaruje i najveće prihode u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru, no i ostatak zemlje bori se da dođe do ove radne snage.

Nema lokala u ovim mestima na kojima ne piše da se "traži konobar ili kuvar". Razlog je jasan, naši radnici popunili su prazna radna mesta na primorju Crne Gore i Hrvatske, a mnogi odlaze i na rečne i prekookeanske brodove.

- Imam utisak da niko neće da radi, naći konobara i kuvara danas je gotovo nemoguće. Mahom unajmljujemo nekvalifikovanu radnu snagu koju obučavamo oko šest meseci, a pojedine, moram da kažem, učimo i osnovnom kućnom vaspitanju. Drastično je pao i prihod u ugostiteljstvu, oko pet odsto lokala i restorana u Novom Sadu dobro posluje, ostali ili životare ili su u minusu. Ako se ovako nastavi sa nedostatkom radnika i prihoda, očekujem da ćemo ostati bez polovine restorana i kafića u Beogradu i Novom Sadu – rekao je Dragan Stanojević, vlasnik poslastičarnice Mocart i član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Dosta radnika nije prijavljeno

Plate konobara u pomenutim mestima kreću se od 30.000 do 50.000 dinara, uz to treba dodati i bakšiš koji zna da bude i veći od plate, ali ako ste zaposleni u popularnim lokalima gde je u pravilu i najteže raditi. S druge strane, dobar deo pre svega konobara nije prijavljen i radi na crno, što obeshrabruje ljude da se bave ovim poslom.

Prema podacima Ugruženja ugostitelja, u svakom od 1.600 kafića u Novom Sadu fali jedan ili dva radnika, a svaki od 400 restorana traži po jednog kuvara. Brojke u Beogradu množe se od tri do četiri puta, pa u našoj prestonici posao bi moglo da nađe oko 1.000 kuvara i pomoćnih kuvara, te oko 3.000 konobara.

Uoči letnje sezone na Zlatiboru, ovdašnja turistička privreda kopa i rukama i nogama kako bi kadrovski popunila personal koji bi trebalo da se nađe na usluzi brojnim turistima koji će odmarati ovde. Procena je da zlatiborski hoteli i restorani, za novac koji odskače od srpskog proseka, trenutno nude oko 300 radnih mesta, od čega gro otpada na konobare i kuvare. A u ovom regionu gotovo da ih i nema.

- Ne samo u ovom kraju, nego u celoj Srbiji. Maltene po celoj zemlji smo poslali oglase da tražimo konobare i kuvare, ali slaba vajda, prosto ih nema na tržištu. Problem je što deca ne žele da uče ugostiteljsku školu, a provereni konobari tokom leta odlaze na rad na crnogorsko primorje gde su bolje plaćeni - priča Vojkan Janić, direktor hotela "Palisad" na Zlatiboru.

Neophodni kratki kursevi

On kaže da je sve manje vremena da se nađe kadar, a nedostajuća radna snaga je glavna tema među ovdašnjim hotelijerima.

- Ne smem ni da zamislim kakav ćemo problem imati za dve godine do kada će biti otvoreno još nekoliko hotela, a postojeći biti prošireni - navodi on.

- Za konobara je poželjno da zna jedan strani jezik, barem engleski, s obrzirom na sve beći broj stranih turista, mada sve su prilike, s obzirom na ponudu i tražnju, da se ni taj kriterijum neće strogo poštovati. Konobarima se nudi plata između 40 i 50 hiljada dinara, plus smeštaj, ishrana, plaćeni prekovremeni sati - ističe Janić.

Što je kuvar stručniji, to mu se nudi i veća pozicija, a s njom i bolja plata. A najmanja je 60.000 dinara. Iskusnim kuvarima i šefovima kuhinje nudi se i više od 80.000 mesečno, a od njih se traže moderne inovacije u slaganju ukusa i u prezentaciji hrane gostu.

Posle konobara i kuvara u zlatiborskom ugostiteljstvu najviše su traženi recepcionari i sobarice, ali se ovde javlja problem njihovog nepoznavanja jezika, pa su hotelijeri prinuđeni da za posojeći kadar organizuju kurseve.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik