Subvencija za novozaposlenog 7.000 evra, strani i domaći ulagači izjednačeni

Bez autora
Jul 22 2018

Domaćim i stranim investitorima koji ulažu u Srbiji od juna je dostupno dodatnih 10 miliona evra za podsticaje u 2018. godini.Javni poziv za korišćenje podsticaja otvoren je od juna, a novac je namenjen projektima kojima je planirano zapošljavanje do 100 radnika, ali i velikim investicionim projektima od posebnog značaja za Republiku za koje se ne raspisuje javni poziv. Kada je reč o projektima kojima je predviđeno zapošljavanje do 100 radnika, u Ministarstvu navode da je u 2017. godini potpisano 12 ugovora ukupne vrednosti oko 18 miliona evra.

Subvencija za novozaposlenog 7.000 evra, strani i domaći ulagači izjednačeniDomaćim i stranim investitorima koji ulažu u Srbiji od juna je dostupno dodatnih 10 miliona evra za podsticaje u 2018. godini.

Javni poziv za korišćenje podsticaja otvoren je od juna, a novac je namenjen projektima kojima je planirano zapošljavanje do 100 radnika, ali i velikim investicionim projektima od posebnog značaja za Republiku za koje se ne raspisuje javni poziv.

Za prošlu godinu potpisano 12 ugovora

Kada je reč o projektima kojima je predviđeno zapošljavanje do 100 radnika, u Ministarstvu navode da je u 2017. godini potpisano 12 ugovora ukupne vrednosti oko 18 miliona evra. Nivo podsticaja za te projekte, koji će obezbediti između 600 i 700 novih radnih mesta, iznosio je 2,3 miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže za Tanjug da je ove godine za projekte zapošljavanja do 100 radnika, od ukupno odvojenih 10 miliona evra, namenjeno 4,2 miliona evra.

Fokus

Ističe da investitori koji u Srbiji zapošljavaju do 100 radnika dugoročno imaju veliki značaj.

- Treba da se fokusiramo na njih i da im damo šansu da se razvijaju i šire. To će zaista lekovito delovati na budžet, na rast i ekonomska kretanja u Srbiji - kaže Stevanović i navodi da je Srbija najznačajnije rezultate u rastu upravo pokazala u oblasti malih i srednjih preduzeća.

Ista prava i za domaće i strane investitore

Stevanović je rekao da domaći i strani investitori imaju ista prava i mogućnosti. Nivo podsticaja će, kako kaže, zavisiti od stepena razvijenosti lokalne samouprave i biće veći za privrednike koji posluju u manje razvijenim sredinama.

- Što je stepen razvijenosti lokalne samouprave niži, to je mogućnost za ostvarivanje većeg nivoa podsticaja veća", objašnjava Stevanović. Podsticaji su, kaže namenjeni najširem spektru proizvodnih delatnosti, a oblast privrednih delatnosti koje mogu da koriste ovu mogućnost proširena je i na hotelski turizam u banjskim područjima.

Prvo pismo o namerama Ministarstvu privrede

Zainteresovani investitori za korišćenje podsticaja treba da pošalju pismo o namerama Ministarstvu privrede koje će dati mišljenje o projektu, kao i iznos sredstava koja bi mogli da dobiju kao podsticaj.

Projekti će, precizirao je Stevanović, biti prosleđeni Razvojnoj agenciji Srbije koja će investitorima dodeliti projekt menadžera koji će pratiti projekat, a kada ostvare pravo na podsticaje, kontrolu i nadzor nad celim projektom obavljaće Ministarstvo privrede u saradnji sa RAS. Poziv za korišćenje tih podsticaja biće obnovljen i u idućoj budžetskoj godinu, najavio je državni sekretar.

Uslovi

Da bi se investitor kvalifikovao za korišćenje tih podsticaja, kaže Stevanović, potrebno je da uloži 100.000 evra u poslovanje u lokalnoj samoupravi koja se smatra devastiranom i zaposli 10 novih radnika.

Kako je rekao, maksimalan nivo podsticaja po radnom mestu na koji može da računa investitor u takvim lokalnim samouprava je 7.000 evra.

Precizirao je da je u lokalnim samoupravama koje su u prvoj grupi razvijenosti, neoophodno da privrednik investira 500.000 evra, zaposli najmanje 50 novih radnika, i u tom slučaju, maksimalan nivo podsticaja po radnom mestu je 3.000 evra.

Poseban značaj za Srbiju

Stevanović podseća da se za investitore koji zapošljavaju više od 100 radnika ne objavljuje poseban javni poziv, jer je reč o projektima od posebnog značaja za Srbiju. Dodaje da će u ovoj godini biti opredeljeno i oko 80 miliona evra za ugovorene obaveze iz prethodnog perioda, odnosno za isplatu tranši onim kompanijama koje su svoje ugovorne obaveze ispunile u ovoj godini i koje ostvaruju pravo na podsticaje.

- Ovo je politika koja daje rezultate i obezbedjuje rast - naglasio je Stevanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik