Sajam šljive u Gradačcu počinje 29. augusta

Bez autora
Aug 29 2018

U Gradačcu će se od 29. augusta do 1. septembra održati 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive.U godini jubileja, kada se obilježava 50 godina od osnivanja ove privredne manifestacije, očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva. Imamo popunjeno oko 70 posto kapaciteta otvorenog i zatvorenog prostora, i ove godine se očekuje jedan od bogatijih sajmova.

Sajam šljive u Gradačcu počinje 29. augustaU Gradačcu će se od 29. augusta do 1. septembra održati 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive. U godini jubileja, kada se obilježava 50 godina od osnivanja ove privredne manifestacije, očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva.

- Imamo popunjeno oko 70 posto kapaciteta otvorenog i zatvorenog prostora, i ove godine se očekuje jedan od bogatijih sajmova. Pripreme su u poodmakloj fazi i svakodnevno smo u kontaktu sa potencijalnim izlagačima. Posebno nas raduje što ćemo sa Petrokemijom iz Kutine obilježiti vrijedan jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada Petrokemije, kazao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Osim Petrokemije, koja je oficijelni sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu, posjetiocima će se predstaviti Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske.

- Od kolektivnih izložbi imamo dogovorene prezentacije izlagača iz Sarajevskog i Posavskog kantona te općina Srebrenik i Šamac. Očekujemo da će ove godine svoje proizvode izlagati i sve mljekare sa područja Bosne i Hercegovine, kazao je Šabanović.

Na Sajmu će se održati niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Teme naučno-stručnog savjetovanja su: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća, Suha šljiva - od sušare do trpeze.

Novina je održavanje 1. sajma pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem na kojem su prezentovani brojni naučni radovi.

I ove godine bit će vršena ocjena kvaliteta izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama. Na Poljoprivrednom gazdinstvu Krušik u Skugriću Donjem vršit će se ocjena rakije a za najbolje će biti uručene velike medalje. Rok za prijavu uzoraka rakija je 23. august 2018. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik