Japanska tehnologija razbuđuje uspavane radnike

Bez autora
Jul 26 2018

Japanski kancelarijski radnici uskoro više neće moći da se previše opuste na poslu pošto novi tehnološki sistem može da detektuje "spavače" i usmjeri na njih hladan vazduh.Proizvođač klima-uređaja "Daikin" i gigant elektronske industrije "NEC" saopštili su da su počeli da testiraju sistem koji prati pokrete očnih kapaka zaposlenih preko kamere postavljene na kompjuter. Računar automatski spušta temperaturu u prostoriji ukoliko detektuje drijemanje za radnim stolovima. Nadamo se da će ovaj sistem biti komercijalizovan 2020. godine, rekao je portparol "Daikina" i dodao da su testovi počeli ovog mjeseca.

Japanska tehnologija razbuđuje uspavane radnikeJapanski kancelarijski radnici uskoro više neće moći da se previše opuste na poslu pošto novi tehnološki sistem može da detektuje "spavače" i usmjeri na njih hladan vazduh.

Proizvođač klima-uređaja "Daikin" i gigant elektronske industrije "NEC" saopštili su da su počeli da testiraju sistem koji prati pokrete očnih kapaka zaposlenih preko kamere postavljene na kompjuter.

Računar automatski spušta temperaturu u prostoriji ukoliko detektuje drijemanje za radnim stolovima.

"Nadamo se da će ovaj sistem biti komercijalizovan 2020. godine", rekao je agenciji AFP portparol "Daikina" i dodao da su testovi počeli ovog mjeseca.

U ovom sistemu kombinuje se "Daikinova" tehnologija za automatsko podešavanje temperature i "NEC-ova" za prepoznavanje lica da bi se uočili pokreti očnih kapaka koji ukazuju na pospanost.

Sistem je razvijen poslije izrade inicijalne studije o tome na koji način kompanije mogu da na najbolji način održe budnost radnika.

Stručnjaci su eksperimentisali sa spuštanjem temperature za nekoliko stepeni, povećavanjem intenziteta osvjetljenja i raspršavanjem određenih mirisa dok su učesnici testova rješavali jednostavne matematičke zadatke u periodu od jednog časa.

Kompanije u zajedničkom saopštenju navode da snižavanje temperature daje dobre rezultate kada se pojave prvi znaci pospanosti.

"Daikin" se nada da će na kraju razviti klima-uređaje koji će moći da usmjere hladan vazduh na konkretnog uspavanog radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik