EK odobrila Hisenseu da preuzme Gorenje

Bez autora
Aug 08 2018

Evropska komisija je odobrila danas kineskoj Hisense Groupe kupovinu Gorenja, slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo, ocenivši da to preuzimanje neće poremetiti tržišnu konkurenciju. Komisija je pre svega konstatovala da obe kompanije proizvode i snabdevaju tržište krupnom "belom tehnikom", kao što su frižideri ili štednjaci. Komisija je zaključila da predložena transakcija neće izazvati zabrinutost u pogledu konkurencije imajući u vidu ograničene tržišne pozicije dveju kompanija zajedno i činjenicu da će veliki broj konkurenata ostati na tržištu i posle transakcije, navodi se u odluci EK.

EK odobrila Hisenseu da preuzme GorenjeEvropska komisija je odobrila danas kineskoj Hisense Groupe kupovinu Gorenja, slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo, ocenivši da to preuzimanje neće poremetiti tržišnu konkurenciju.

Kako prenosi agencija STA, Komisija je pre svega konstatovala da obe kompanije proizvode i snabdevaju tržište krupnom "belom tehnikom", kao što su frižideri ili štednjaci.

- Komisija je zaključila da predložena transakcija neće izazvati zabrinutost u pogledu konkurencije imajući u vidu ograničene tržišne pozicije dveju kompanija zajedno i činjenicu da će veliki broj konkurenata ostati na tržištu i posle transakcije - navodi se u odluci EK.

Kineska kompanija Hisense Home Appliance, sa sedištem u Luksemburgu, kupila je više od 95% akcija Gorenja po ceni od 12 EUR po akciji, čime je ukupna vrednost transakcije dostigla iznos od 293 mil EUR.

Hisense, za čiju se ponudu opredelio menadžment slovenačke kompanije, obavezao se da će sačuvati brend Gorenje i zadržati zaposlene u Velenju. Ta fabrika će postati Hisenseov centar za istraživanje i razvoj i glavna proizovodna tačka u Evropi.

Očekuje se da će slovenačka Komisija za zaštitu konkurencije doneti svoju odluku o ovoj akviziciji do jeseni.

Gorenje podsetimo u Srbiji ima tri fabrike - u Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik