Hoće li Šolak uz bledsko kupiti i golf igralište u Mokricama?

Bez autora
Aug 09 2018

Na jugoistoku Slovenije prodaje se golf teren s dvorcem Mokrice, a u središtu zemlje Golf Arboretum. Hoće li ih kupiti stranci, kao što je bio slučaj prije četiri mjeseca kada je igralište u Smledniku za oko 5,9 milijuna eura kupila tvrtka Cubo Golf, koja je povezan s ruskim vlasnicima ljubljanskog hotela Cubo. Slovenija ima 16 golf igrališta i oko 12.000 igrača, od kojih su 5000 članovi golf klubova, ali na slovenska igrališta dolaze i stranci. Po mojoj ocjeni, sva igrališta mogu dobro živjeti, naravno ako bi imali dodatnu ponudu, kaže Gorazd Kogoj, glavni tajnik Golf saveza Slovenije. Dva golf igrališta, Brdo i Lipica, u vlasništvu su države, Smlednik i Bled su preuzeli stranci, ostali su u vlasništvu slovenskih privatnih osoba ili tvrtki.

Hoće li Šolak uz bledsko kupiti i golf igralište u Mokricama?Na jugoistoku Slovenije prodaje se golf teren s dvorcem Mokrice, a u središtu zemlje Golf Arboretum.

Hoće li ih kupiti stranci, kao što je bio slučaj prije četiri mjeseca kada je igralište u Smledniku za oko 5,9 milijuna eura kupila tvrtka Cubo Golf, koja je povezan s ruskim vlasnicima ljubljanskog hotela Cubo, pitaju ljubljanske Finance.

Slovenija ima 16 golf igrališta i oko 12.000 igrača, od kojih su 5000 članovi golf klubova, ali na slovenska igrališta dolaze i stranci. "Po mojoj ocjeni, sva igrališta mogu dobro živjeti, naravno ako bi imali dodatnu ponudu", kaže Gorazd Kogoj, glavni tajnik Golf saveza Slovenije.

Podijeljeno zemljište

Dva golf igrališta, Brdo i Lipica, u vlasništvu su države, Smlednik i Bled su preuzeli stranci, ostali su u vlasništvu slovenskih privatnih osoba ili tvrtki. Krka je većinski vlasnik igrališta Otočec, igralište u Moravskim Toplicama je Savino, igralište na Otočcu uglavnom Krkino.

Golf Arboretum prodaje tvrtka iz grupe Triglav, ali problem je što je vlasnik samo zemljišta od 1500 kvadrata, na kojem je sedam rupa. Znači, nakon kupnje novi vlasnik treba unajmiti preostale rupe, njih 11, od tvrtke ROD, vlasnika drugog dijela zemljišta. U Mokricama su stvari jasnije.

Igralište na 47 hektara sa 18 rupa se, kao što se može vidjeti na web stranicama vlasnika Termi Čatež, prodaje u paketu s dvorcem u kojem su hotelske sobe s četiri zvjezdice, restoran s pogledom na golf igralište, vinski podrum, dvorane, poslovni centar i poseban smještaj za golfere.

Za kupovinu Mokrica je prije nekoliko godina bio zainteresiran srpski medijski poduzetnik Dragan Šolak, vlasnik golf igrališta na Bledu, ali zbog nereguliranih zemljoknjižnih dokumenata je odustao. Isti problem imao je i s igralištem u Moravskim Toplicama. Ali Terme Čatež prije ove prodaje potpuno su sredile dokumentaciju.

Gomilaju gubitke

Otočec je lani imao 306.000 eura prihoda od prodaje i 127.000 eura gubitaka. U minusu su i drugi vlasnici golf igrališta, uključujući i Šolaka, koji igralištem na Bledu, koje je preuzeo 2013. godine, upravlja preko tvrtke Eligo.

Ta tvrtka je lani imala imao 1,1 milijun eura neto prihoda od prodaje i više od 886.000 eura gubitka. Golf Arboretum lani je imao prihod od 660.000 eura, a obveze od 740.000 eura i treću godinu za redom bilježi gubitke.

Bovec posluje samo malo iznad nule

Golf Bovec, koji je prema riječima Gorazda Kogoja smješten na općinskom zemljišta, ima više vlasnika. Račun im je bio blokiran od 11. listopada prošle godine do 6. travnja ove godine, a posluje samo malo iznad nule. Zabilježili su dobit od 500 eura u 2016. godini i 1500 eura prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik