Saudijska Arabija će izvoziti naftu u Kanadu uprkos sporu

Bez autora
Aug 09 2018

Saudijska Arabija će nastaviti da izvozi naftu u Kanadu, uprkos političkim nesuglasicama između ovih dviju zemalja, objavila je Saudijska novinska agencija.Saudijski ministar energetike, industrije i mineralnih resursa, Halid Al-Falih, pojasnio je da trenutna diplomatska kriza između Kanade i Saudijske Arabije neće, ni u kom slučaju, uticati na odnos naftne kompanije "Saudi Aramco" sa svojim kupcima u Kanadi. Potvrdio je da politički razlozi neće uticati na izvoz nafte drugim zemljama svijeta.

Saudijska Arabija će izvoziti naftu u Kanadu uprkos sporuSaudijska Arabija će nastaviti da izvozi naftu u Kanadu, uprkos političkim nesuglasicama između ovih dviju zemalja, objavila je Saudijska novinska agencija.

Saudijski ministar energetike, industrije i mineralnih resursa, Halid Al-Falih, pojasnio je da trenutna diplomatska kriza između Kanade i Saudijske Arabije neće, ni u kom slučaju, uticati na odnos naftne kompanije "Saudi Aramco" sa svojim kupcima u Kanadi.

Potvrdio je da politički razlozi neće uticati na izvoz nafte drugim zemljama svijeta.

On je naglasio kako Saudijska Arabija nastavlja da ulaže u svoje proizvodne kapacitete, što se smatra ključnim faktorom zaštite od nestabilnosti na tržištu koje šteti interesima proizvođača i potrošača, ali i ekonomiji na globalnom nivou, prenosi "Xinhua".

Do pogoršanja saudijsko-kanadskih odnosa došlo je nakon zahtjeva kanadske ministarke spoljnih poslova i kanadske ambasade u Rijadu da se oslobode saudijske aktivistkinje za ljudska prava.

Saudijska Arabija smatra ovaj postupak kao otvoreno miješanje Kanade u unutrašnje stvari kraljevstva što je suprotno osnovama međunarodnog prava.

Stoga je Rijad zaustavio sve medicinske programe u Kanadi, zamrznuo nove trgovinske kontakte, kao i zajednički obrazovni program.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik