Svemirska letelica koja će „dotaći“ Sunce

Bez autora
Aug 09 2018

Nasa se približava lansiranju svemirske letelice kojoj je misija da se približi Suncu kao nijedan drugi objekat napravljen čovekovom rukom.Jedna od najambicioznijih misija u istoriji čovekovog istraživanja svemira trebalo bi da bude započeta u subotu, kada je zakazano lansiranje solarne sonde „Parker“. Konačan cilj letelice je gornja atmosfera Sunca, u kojoj će trpeti veliko zračenje i temperature do 1.377 stepeni Celzijusa, što je toplije od tački topljenja za najveći broj čeličnih legura.

Svemirska letelica koja će „dotaći“ SunceNasa se približava lansiranju svemirske letelice kojoj je misija da se približi Suncu kao nijedan drugi objekat napravljen čovekovom rukom.

Jedna od najambicioznijih misija u istoriji čovekovog istraživanja svemira trebalo bi da bude započeta u subotu, kada je zakazano lansiranje solarne sonde „Parker“.

Konačan cilj letelice je gornja atmosfera Sunca, u kojoj će trpeti veliko zračenje i temperature do 1.377 stepeni Celzijusa, što je toplije od tački topljenja za najveći broj čeličnih legura.

Kako bi izdržala ekstremne temperature, sondin spoljni keramički omočat prekriven je slojem ugljeničnih vlakana, što će joj omogućiti da izdrži temperaturu do 1.650 stepeni Celzijusa.

Nakon što bude lansirana, sonda će putovati rekordnom brzinom od 690.000 kilometara na sat.

Trebaće joj šest godina da stigne do Sunca, koristeći gravitaciju Venere da stigne do naše zvezde.

Letelica će pomoći naučnicima da bolje razumeju prirodu i ponašanje Sunca, mereći solarne vetrove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik