Turska kompanija planira uvoz 16.000 tona srpske govedine

Bez autora
Aug 09 2018

"ETCII halal meso" iz Turske, koji je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa, a sledeće godine 10.000 tona, izjavio je Tanjugu predstavnik kompanije Dželal Naz. U pitanju je kompanija koja je iz fabrike "Srem Šid" već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu još 10.000 tona mesa. Predsednik Aleksandar Vučić posetio je fabriku za preradu mesa "Srem Šid", kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za dobro tržište.

Turska kompanija planira uvoz 16.000 tona srpske govedine"ETCII halal meso" iz Turske, koji je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa, a sledeće godine 10.000 tona, izjavio je Tanjugu predstavnik kompanije Dželal Naz.

U pitanju je kompanija koja je iz fabrike "Srem Šid" već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu još 10.000 tona mesa.

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je fabriku za preradu mesa "Srem Šid", kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za dobro tržište.

Fabrika je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio je konzorcijum firmi "Agropapuk" iz Kukujevaca i Industrije mesa "Đurđević" iz Pećinaca.

Naz za Tanjug ističe da sa šidskom fabrikom imaju intenzivne kontaktne u poslednjih četiri i po meseca i da su u poslednja dva meseca uspeli da dogovore odgovarajući standard mesa namenjenog turskom tržištu.

"Sada radimo besprekorno i prezadovoljni smo kvalitetom mesa koje je izvezeno iz Srbije. Iz Srem Šida smo izvezli oko 1.000 tona mesa i planirano da nastavimo saradnju i u narednim godinama", dodao je Naz.

Do kraja ove godine će biti uvezeno iz Srbije 5.000 ili 6.000 tona iz cele Srbije, a za sledeću godinu planiramo da uvezemo 10.000 tona iz raznih delova Srbije", naveo je Naz.

Naglasio da je to velika kompanija koja posluje u raznim zemljama sveta i da svuda gde dođu podstaknu razvoj stočarstva.

"Glavni smo uvoznici mesa za Tursku i što se tiče kvaliteta odlično radimo svoj posao. Turska ima standarad kvaliteta po pitanju klanja, kojeg se drži koja god da je država u pitanju. To je u prvom planu", naveo je Naz.

Đurđević: Turska glavno izvozno tržište

Vlasnik Industrije mesa "Đurđević" Milenko Đurđević je rekao da je trenutno tursko tržište glavno za izvoz mesa.

"Najbolji i najveći kupac nam je Turska. Odavde iz 'Srem Šida' sveže meso može za 15 sati da ode do Istanbula. Samo za dva meseca smo krenuli sa izvozom koji ranije nije mogao ni da se sanja, dok sada odavde ide za Tursku oko 100 bikova dnevno", rekao je Đurđević.

Kaže da je do sada u fabriku "Srem Šid" uloženo više od tri milona evra, a da je planirano ukupno 3,5 miliona evra.

Dodao je da novac treba uložiti u još neku opremu, kao i da su zamolili predsednika Srbije i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se povećaju subvencije za stočarstvo: krave u sistemu "krava-tele", za muzne krave i tov junadi.

"Još čekamo opremu za pakovanje iz Nemačke i to će u toku septembra biti završeno" precizirao je Đurđević.

Potvrdio je da će ta fabrika u narednom periodu, pored 130 novih radnika, zaposliti još 20 do 30 ljudi kada stignu nove mašine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik