Uljanik smanjio aktivna državna jamstva za 126 milijuna eura

Bez autora
Aug 12 2018

Isporukom platforme Apollo Uljanik je dovršio niz gradnji kojima je smanjio aktivna državna jamstva za 126 milijuna eura i pokazao da se uz osigurano financiranje mogu realizirati i najsloženiji brodograđevni projekti, poručeno je iz pulskog brodogradilišta povodom primopredaje gradnje broj 520 naručitelju iz Luksemburga. Riječ je o samopodiznoj radnoj platformi nosivosti 5192 tone, dužine 89 a širine 42 metra, te smještajnog kapaciteta za 92 radnika. Platforma je namijenjena različitim dalekoobalnim radovima u svim morima svijeta poput instalacija vjetro-turbina, transporta i montaže teških tereta, a može se koristiti i kao smještajna platforma, ističu u Uljaniku, skrećući pozornost na najzahtjevniji dio ove gradnje, četiri rešetkaste noge duge 106 metara koje platformi omogućuju rad u morskim dubinama od 70 metara.

Uljanik predao novu gradnju i smanjio aktivna državna jamstva za 126 milijuna euraIsporukom platforme Apollo Uljanik je dovršio niz gradnji kojima je smanjio aktivna državna jamstva za 126 milijuna eura i pokazao da se uz osigurano financiranje mogu realizirati i najsloženiji brodograđevni projekti, poručeno je danas iz pulskog brodogradilišta povodom primopredaje gradnje broj 520 naručitelju iz Luksemburga.

Riječ je o samopodiznoj radnoj platformi nosivosti 5192 tone, dužine 89 a širine 42 metra, te smještajnog kapaciteta za 92 radnika.

- Platforma je namijenjena različitim dalekoobalnim radovima u svim morima svijeta poput instalacija vjetro-turbina, transporta i montaže teških tereta, a može se koristiti i kao smještajna platforma - ističu u Uljaniku, skrećući pozornost na najzahtjevniji dio ove gradnje, četiri rešetkaste noge duge 106 metara koje platformi omogućuju rad u morskim dubinama od 70 metara. S obzirom na tražene karakteristike i funkcionalnost, dodaju u pulskom brodogradilištu, izrada nogu platforme bila je tehnološki izazov za Uljanik zbog čega je u tvrtki osnovan i poseban tim za rješenje tog detalja gradnje platforme.

Komentirajući u ime naručitelja dovršetak gradnje 520, Vanden Branden, projektni menadžer Geo Sea Luxembourg najavio je mogući nastavak suradnje s Uljanikom.

- Uljanik je imao najbolje reference za ugovaranje ovog broda te smo jako zadovoljni s projektom. Brod će već 1. rujna započeti s radom.S obzirom na mnoge izazove, ovaj projekt smatramo velikim postignućem i otvoreni smo za buduću suradnju na sličnim projektima.Ukoliko se program restrukturiranja uredno realizira, itekako smo zainteresirani za nastavak suradnje na ovako složenim projektima s Uljanikom - poručio je Branden.

Direktor Odjela prodaje Uljanik Brodogradilišta Bojan Blagonić otkrio je da su u Uljaniku pred samu predaju gradnje 520 dobili upit za brod sličnih dimenzija.

- Kod ovakvih projekata određena kašnjenja su uobičajena stvar, riječ je o pilot-projektu s puno izazova i teško je predvidjeti neke stvari, ali kako je i vlasnik napomenuo, zadovoljni su s brodom - napomenuo je Blagonić. Prema njegovim riječima, trenutni fokus Uljanika je na dovršetku postojećih gradnji u proizvodnjom programu, ali se, ističe, radi i na novim upitima za ovakve tipove broda i za putničke brodove.

- Aktivno se komunicira s vlasnicima koji su spremni s nama već danas potpisati ugovor za nove brodove - tvrdi Blagonić.

U pulskom brodogradilištu podsjećaju da su uvjeti za dobivanje tzv.rescue aid kredita uz državno jamstvo i odobrenje Europske komisije u siječnju ove godine bili dovršeci gradnje platforme Apollo, polarnog kruzera za naručitelja PEC Limited u sklopu grupacije Scenic te samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutih tereta za naručitelja Algoma Central Corporation iz Rusije. Sve tri gradnje, napominju u Uljaniku, brodogradilište je dovršilo u skladu s preuzetim obvezama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik